No va caldre que els advocats de l'acusació particular materialitzessin la seva amenaça de renunciar als seus clients si l'Audiència Provincial de Girona no suspenia el judici. No va caldre perquè el tribunal de la secció tercera, després d'una llarga deliberació, va optar ahir per ajornar la vista oral fins al 14 d'abril, deixant temps als lletrats de l'acusació particular per revisar tota la documentació que asseguren no van poder veure fins divendres perquè no se'ls va facilitar mai.

Els lletrats -Jordi Pineda, Manela Blázquez i José Manuel Rodríguez-, que són els únics que acusen en aquest procediment, ja van registrar un escrit el passat divendres amenaçant de deixar els seus clients a l'estacada si no s'acordava una suspensió. Per tant, l'exdirector de la sucursal de Caja Madrid al carrer Emili Grahit de Girona, M.C.S., i els assessors immobiliaris A.S.B. i X.P.R. hauran de tornar al Palau de Justícia d'aquí a tres mesos per enfrontar-se a un judici per presumptament estafar immigrants amb crèdits hipotecaris a base d'inflar l'import de la hipoteca per embutxacar-se una part dels diners.

La fiscal i les defenses es van oposar a la suspensió perquè consideren que els documents estaven a disposició de les parts al jutjat i tenien temps per haver-hi accedit sense forçar una suspensió del judici a "última hora", com recull l'Agència Catalana de Notícies.

El cas va ocórrer entre el 2005 i el 2007 i les acusacions particulars entenen que els processats es van posar d'acord per aprofitar-se d'immigrants africans que amb prou feines parlaven l'idioma i tenen pocs recursos per fer-los signar hipoteques inflades i quedar-se, com si fossin comissions, part dels diners. La diferència entre el valor del pis i la hipoteca concedida havia arribat a ser de 50.000 euros.

Hi ha una vintena d'immigrants que haurien estat afectats, per la qual cosa els lletrats de l'acusació sol·liciten que els processats singuin condemnats per estafa, apropiació indeguda, frau contra la Hisenda Pública i falsedat en document mercantil. Sol·liciten per a l'exdirector de l'oficina bancària penes d'entre 10 i 80 anys, així com el pagament de multes per valor de 72.000 euros i la seva inhabilitació per seguir treballant en el món bancari. Per als seus dos socis, també reclamen penes d'entre 10 i 75 anys de presó.

Anul·lar les hipoteques

Una altra de les intencions dels advocats és aconseguir que el tribunal anul·li totes les hipoteques que va concedir Caja Madrid i el banc retorni el que els seus clients ja van pagar, ja que hi ha alguns dels immigrants afectats que han acabat desnonats en no poder fer front al crèdit.

El fiscal no hi veu delicte i entén que si els afectats rebien més diners en la hipoteca és perquè no en podien aportar per avançat per a la compra del pis. Les defenses creuen que els seus clients només poden ser jutjats per suposadament apropiar-se de diner de reintegraments i no per estafa o delictes contra la Hisenda Pública.