Els 700 metres de canonada que l'Ajuntament de Vilademuls va comprar i va col·locar a l'estiu per garantir l'abastament d'aigua potable -amb l'alcalde, els regidors i voluntaris com a mà d'obra- se substituiran per una connexió definitiva entre els dipòsits de Galliners i Vilamarí, amb un projecte que la Generalitat s'ha compromès a subvencionar.

El consistori vol que l'obra estigui feta abans que arribi la calor i evitar la situació d'emergència de l'any passat, quan el tancament d'un pou contaminat per mercuri -al febrer- va obligar a portar aigua amb cisternes. Aquesta operació va començar a l'abril, amb la primera pujada de temperatures, però l'onada de calor de principis d'estiu va agreujar el problema i l'equip de govern va decidir comprar unes canonades i connectar els dipòsits de Galliners i Vilademuls, a l'espera que la Generalitat financés el projecte -la primera fase es va pagar amb un Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya.

«Ens preocupa l'estiu»

Ahir, l'alcalde, Àlex Terés (CiU), va destacar «la sort de comptar amb el suport de la Generalitat» a través de dues subvencions compromeses per l'anterior conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs. L'Ajuntament està a l'espera que el Govern completi els tràmits burocràtics pendents per poder licitar l'obra, que està pressupostada en 75.000 euros. «Fins ara, no hem tingut la capacitat econòmica per resoldre-ho», va dir Terés; que va remarcar la pressa de l'Ajuntament perquè, «en cas de calor, ens preocupa extraordinàriament l'arribada de l'estiu».

Els problemes de Vilademuls amb l'aigua potable es van agreujar fa un any, quan es van detectar nivells elevats de mercuri en el pou de Vilafreser, on l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) encara està fent anàlisis. Tot i que els resultats definitius no han arribat, l'Ajuntament descarta que es pugui tornar a utilitzar aquest pou i contempla la possibilitat de reobrir-ne un d'antic o de fer-ne un de nou. «Però -adverteix l'alcalde-, cal tenir garanties que no surti contaminat».

Vigilància cada tres hores

A més dels 75.000 € per acabar la interconnexió entre Galliners i Vilamarí, l'Ajuntament de Vilademuls també rebrà una aportació de l'ACA per ajudar-lo a pagar les despeses de comprar canonades i altre material, a més de llogar maquinària. Les subvencions es completen amb una altra de la Diputació per cobrir les reparacions de la canonada, que ha patit nombroses rebentades per culpa dels canvis de pressió a la xarxa -un fet al qual s'hi ha d'afegir que el tub està a la vista i és de menys qualitat que el definitiu. L'alcalde va explicar que «a l'estiu, cada tres hores, dia i nit, hi anàvem jo mateix o algun regidor a comprovar que la cosa funcionava».

Quan la nova interconnexió d'aigua estigui feta, Àlex Terés va dir que la canonada col·locada al juliol es reaprofitarà per arreglar rebentades perquè «als municipis petits tots es reaprofita».