El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila, han signat ja el cessament de Joan Pluma com a director de Biblioteques, Arxius i Patrimoni. L´exregidor socialista de Girona havia estat una de les persones de confiança de Ferran Mascarell, l´anterior conseller de Cultura. El seu nomenament el 2011 ja va comportar una important polèmica entre CiU i el llavors vicepresident de la Diputació amb els socialistes. Per altra part, el Govern també va comunicar ahir el cessament de Josep Maria Padrosa com a director del Servei Català de la Salut.

Pluma va gestionar la política cultural de la ciutat en el període 1991-2003. Llavors, amb ja Pagans com a alcaldessa, va assumir la regidoria d'Urbanisme, un canvi radical i que molts no van entendre atesa la seva inexperiència en aquesta matèria. El seu caràcter, amb un punt d'arrogància i difícil de tractar en la distància curta, no va ajudar-lo gens en les relacions amb els grups de l'oposició, especialment amb CiU.

Joan Pluma va néixer a Girona l'any 1964 i és fill de l'històric Paco Pluma. El fins ara director de Patrimoni és llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitzat en Història Contemporània. La seva dedicació a la política va començar de ben jove. De fet, no se li coneix cap a altra dedicació professional.

Va ser assessor tècnic de coordinació de l'àrea d'Assumptes Socials i Joventut de l'Ajuntament de Barcelona entre els anys 1988 i 1991. Membre del secretariat del consell nacional de la Joventut de Catalunya (1987-1990) i responsable de les relacions internacionals, president del Consell Europeu de Consells Nacionals de Joventut (1987-1989). Tota una vida lligada a la política. Entre 2005 i 2011 va ser diputat i portaveu del grup socialista a la Diputació de Girona i, a partir de 2007 va ocupar una de les vicepresidències. Quan va entrar a formar part del govern d'Artur Mas, era el tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament i Pluma encapçalava la llista de polítics gironins més ben pagats, amb un sou anual de 110.932,40 euros. En la seva darrera etapa com a polític socialista va compaginar l'activitat municipal i provincial i va arribar a comptabilitzar fins a una trentena de càrrecs en diversos àrees i ens.

«Nefast», segons CiU

El grup municipal de CiU va trencar el silenci el dia que el socialista Joan Pluma era nomenat nou director general de Patrimoni del Departament de Cultura, el 18 de gener de 2011. I ho va fer sense pèls a la llengua en un comunicat on aprofitava per carregar contra el socialista i el tripartit que llavors encara governava la ciutat de Girona.

El llavors portaveu de l´oposició i ara president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que respectava però no compartia la decisió del conseller Mascarell d'incorporar Pluma al seu equip. El document estava signat pels sis regidors de la federació nacionalista presents a l'Ajuntament de Girona. des del primer punt el discurs era molt dur contra Pluma. Indicava que «el llegat urbanístic» que deixava a Girona era «nefast».

En el seu escrit, CiU recordava que aquesta crítica l'havia «denunciat reiteradament al llarg del mandat», i assegurava que «ha comportat un greu perjudici per a la hisenda municipal». La formació liderada per Carles Puigdemont lamentava que el govern tripartit hagués estat defensant i validant la gestió política del fins llavors regidor d'Urbanisme, fins que «ell ha abandonat per raons de discrepància política interna».

Pel que feia a la decisió del conseller Ferran Mascarell de nomenar Pluma com a director de Patrimoni, afirmaven que la respectaven però no la compartien i admetien que «enlloc està escrit que un mal regidor d'Urbanisme no pugui ser un bon director general de Patrimoni».

A banda del document, Puigdemont va afegir el gener de 2011 que actituds com la de Pluma no contribuïen a «dignificar» la política i que el document fet públic era només «la meitat de la indignació que ens ha provocat el nomenament».