Les Gavarres s'obren al món. El Consorci que gestiona i protegeix aquest espai natural del Gironès i el Baix Empordà ha fet una aposta «de debò» per l'ecoturisme, que és el resultat «del maridatge de les visites amb la conservació de la natura, ja que el turisme ben portat pot generar beneficis». Fruit de les retallades dels últims anys, quan es renegociaven les aportacions de les institucions, els ajuntaments que formen part del Consorci de les Gavarres van demanar que l'entitat comencés a treballar en el turisme. «Mai havíem abordat el desenvolupament turístic», explica el gerent del Consorci, Oriol Armet, que afegeix que això ha estat un «repte majúscul» per a l'entitat.

Malgrat tot, Armet destaca que el Consorci ha sabut «reinventar-se, ser àgil i creatiu», de manera que ja ha obtingut el primer resultat. Es tracta del projecte internacional «From Bark to Bottle», que aquest any ja portarà 40 turistes estatunidencs al massís de les Gavarres. Qui promou aquesta proposta d'ecoturisme és la fundació nord-americana Cork Forest Conservation Alliance, dirigida per Patrick Spencer. Es tracta de l'única fundació mundial dedicada a la conservació del suro.

Per això, la fundació ha organitzat una estada d'onze dies a tres comunitats autònomes de l'Estat espanyol perquè els participants facin una «immersió» en el món del suro. Els turistes primer passaran per Extremadura, després faran parada a Andalusia i finalment aterraran a Catalunya. Una vegada a Catalunya, gairebé tota l'estada -que durarà cinc dies- serà a les comarques gironines. Els turistes visitaran l'Espai d'Interès Natural de les Gavarres i el Museu del Suro de Palafrugell. Armet detalla que «veuran com es pela i es treu el suro, fins que arriba a la indústria i es transforma».

L'estada també inclourà visites al port de Palamós, al Castell Gala Dalí de Púbol i a la ciutat de Girona, entre altres zones gironines. El diari americà The New York Times ja s'ha fet ressò de la proposta, que de seguida va esgotar les places. En total, 40 turistes dels Estats Units faran el viatge aquest any en quatre torns diferents: dos el juny i dos més el juliol. A part de rebre visitants, aquest projecte d'ecoturisme suposarà que les Gavarres es posin «al mapa internacional» i rebin un retorn econòmic. El motiu és que els turistes, a més de la despesa als allotjaments i als espais que visitin, també aportaran diners per fer difusió del suro en l'àmbit mundial.

El 80% del pressupost d'aquesta promoció sorgirà dels turistes, mentre que el 20% restant de les institucions de l'Estat i de les comunitats autònomes per on passa l'estada. En el cas de Catalunya, Armet subratlla que ja s'ha aconseguit superar la quantitat que s'havia d'aportar (gràcies al suport econòmic d'administracions, entitats i privats, entre altres). Per això, el Consorci destinarà la part sobrant de l'aportació a fer el primer projecte de conservació del suro de les Gavarres. El fet és que, com recorda Armet, de les sureres de les Gavarres en surt menys quantitat i el cost d'extracció és més elevat que a altres zones de l'Estat.