El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Enric Ticó, ha explicat que en els darrers dos anys han aconseguit reduir a la meitat el dèficit que mantenien les estacions d´Espot i Port Ainé, situades al Pallars Sobirà. "Quan vam entrar a gestionar-les estaven gairebé en fallida, a punt de tancar, i perdien 3 MEUR, ara en perden 1,2", ha detallat Ticó. El president ho ha explicat des de Setcases, al Ripollès, en la inauguració de la nova planta de biomassa que s´ha instal·lat a l´estació d´esquí gironina Vallter 2000 i que suposarà un estalvi econòmic anual de 20.000 euros.

En els darrers dos anys, FGC ha invertit 1,5 MEUR en aquestes instal·lacions gironines, 800.000 aquest 2015, en la millora del servei als clients i elements de sostenibilitat. L´any vinent es vol fer una renovació extensiva de tots els canons de neu i el 2018 preveuen ampliar l´estació amb més pistes i instal·lant algun equipament més d´hostaleria.

El juliol del 2011, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya va adquirir les estacions d´esquí d´Espot i Port Ainé situades a la comarca lleidatana del Pallars Sobirà. Aquest dissabte i després de les darreres publicacions que assenyalaven que les estacions d´esquí gestiones per FGC eren deficitàries, el president de la institució ha volgut sortir al pas. "No és que FGC tingui com objectiu comprar estacions d´esquí però vam adquirir-les perquè el Govern va avisar que eren deficitàries i que estaven a punt de fer fallida", ha recordat.

Segons Ticó, en el moment en que la institució va fer-se càrrec d´aquestes dues instal·lacions, les estacions tenien un dèficit de 3 milions d´euros (MEUR). "La nostra feina és intentar que no hi hagi una fallida d´aquestes empeses i tenim un estudi fet per professionals d´Esade que marca que per cada euro que una persona es gasta en una estació d´esquí, el territori en rep onze", ha comentat el president. Per això, i amb la idea que les estacions són eines al servei de la comarca i del territori, van decidir apostar per adquirir les dues estacions.

"Quan vam comprar-les perdien 3 MEUR, no sé si d´això es pot dir deficitàries o directament en l´absoluta ruïna. En dos anys hem aconseguit, entre cometes, que només perdin 1,2 MEUR, més de la meitat", ha explicat Ticó. Per això, assenyalen que "estan contents" però que en cap moment es donen per satisfets. "Nosaltres volem perdre zero euros, ho veiem com un petit negoci", ha afegit. Segons Ticó, durant aquest temps han aplicat mesures de gestió integrada que han permès anar reduint el dèficit d´aquestes instal·lacions.

"Sóc optimista i afirmo que en un parell o tres anys, amb algunes inversions, nous productes i negocis que puguem tirar endavant, aconseguirem que siguin un petit negoci, els guanys dels quals els reinvertirem en l´estació", ha detallat. En aquest sentit, Ticó ha volgut deixar clar que la vessant de turisme i muntanya que gestionen des de FGC - amb cinc estacions d´esquí i set trens turístics- no "costen ni un duro" als ciutadans. "Tenim un índex de cobertura del 100% i no hem de demanar diners al Govern", ha remarcat.

1,5 MEUR invertits a Vallter 2000 en dos anys

Ticó ha fet aquestes declaracions des de l´estació d´esquí gironina de Vallter 2000 a Setcases, al Ripollès on ha participat en l´acte d´inauguració de la nova planta de biomassa que s´ha instal·lat a l´estació gironina i que suposarà un estalvi econòmic anual d´uns 20.000 euros. La planta va entrar en funcionament ara fa un mes, funciona amb estella vegetal i substitueix l´anterior sistema de calefacció format per tres calderes de gasoil. "És una millora i contribució al medi ambient i, al mateix temps, una millora pel que fa a la gestió de l'estació ja que fins ara havien de pujar camions carregats amb gasoil", ha explicat el president.

Des de FGC assenyalen que el nou equipament té més eficiència energètica i permetrà donar escalfor a les dependències de restauració, serveis, oficines i allotjament de personal. La nova planta es composa d´una gran sitja amb capacitat per a 28 tones d´estella i que garanteix una autonomia de dos mesos en les èpoques més fredes. Ha tingut un cost de 145.000 euros i suposarà un estalvi de 20.000 euros anuals en consum d´energia a l´hora de produir calefacció. "És un estalvi molt significatiu per als comptes de la companyia i assegura la pervivència de l´estació, uns equipaments que juguen un paper molt important per l´economia del Ripollès", ha assegurat.

La nova central de biomassa és una de les diverses inversions que s´han portat a terme aquest 2015 per valor de 800.000 euros. FGC va entrar a l´accionariat d´aquesta estació ripollesa a finals del 2012. En els darrers dos anys ha invertit 1,5 MEUR, sobretot en millorar els serveis als clients i elements de sostenibilitat. "L´hem posat a punt, hem refet moltes coses perquè tenia mancances greus de tipus urbanístic", ha detallat el president.

En aquest sentit, Ticó ha detallat que volen apostar per l´estació gironina des de tres vessants. En primer lloc, desestacionalitzar el turisme i fer que l´estació participi de l´oferta turística, gastronòmica i general del Ripollès apostant per activitats paral·leles com poden ser les raquetes en temporada de neu; en segon lloc l'ampli ventall que ofereix la constitució del nou parc de les capçaleres del Ter i Freser que permetrà organitzar més activitats relacionades amb el medi ambient i, per últim, treballar per aconseguir el segell de destí turístic familiar. "És una estació evidentment familiar i així podríem fer una oferta molt lligada a tota l´activitat que es mou a la comarca", ha afegit.

De cara a l´any vinent, Ticó ja ha avançat que volen fer una renovació extensiva de tots els canons de neu per adquirir-ne de nous que siguin més eficients i puguin produir més neu artificial. A partir del 2018 estan treballant per ampliar les instal·lacions amb alguna nova pista i algun establiment més dedicat a l´activitat d´hostaleria. "En aquests moments estan treballant en diversos projectes però també ens cal saber la disponibilitat econòmica de l´estació, la previsió, per preservar-la i assegurar-ne el seu funcionament de cara al futur", ha conclòs.