El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya al ple del Consell Comarcal de la Garrotxa, Narcís Feixas, va exposar que alguns ajuntaments del seu grup se li havien queixat de dificultats a l'hora d'activar el portal de transparència informàtica de les pàgines web dels municipis. «Els ajuntaments -va explicar- hem tingut una sèrie de problemes a la pàgina web per adaptar-nos a la nova normativa i m'agradaria saber si saben alguna cosa sobre si s'ha pogut millorar».

«Contents tots -va respondre Joan Espona (president del Consell per CiU), quan veus que treballem per la mateixa línia». Va prosseguir: «Jo li puc dir quins problemes tenim». A partir d'aquí, va explicar:?«Des de la Generalitat se'ns diu que hi ha un model comú a ?seguir».

El president va indicar que tant el Consell com els ajuntaments havien fet molta feina per tal de posar en servei els portals de la transparència a les pàgines web. Ara, la proposta d'un model per part de la Generalitat ha fet que, segons va dir Espona, «l'hem d'encaixar».

Va avançar que posar els portals de transparència al 100% del que demana la Llei de Transparència, Accés a la informació pública i bon Govern de la Generalitat de Catalunya demanarà encara un temps.

Un mes abans, Núria Fité (regidora de Serveis Interns, Economia i Govern Obert) va exposar al ple de l'Ajuntament d'Olot una situació similar. És a dir, va exposar que l'exposició total de dades a Internet -segons la llei de Transparència- encara tardaria una temporada.

Nivells d'aplicació

Abans de l'aprovació de la llei, l'Ajuntament de Santa Pau va ser reconegut a nivell de Catalunya per la claredat de la seva pàgina web. Va ser un dels primers consistoris a penjar vídeos i gravacions dels plens. A partir de l'aprovació de la llei de transparència, tots els ajuntaments han fet accions per adequar les seves exposicions informàtiques.

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts va activar el portal de la transparència de la seva web a la primavera, l'Ajuntament de la Vall d'en Bas va activar un servei de recollida i resposta de queixes informàtic a la tardor, Besalú va activar un servei informàtic d'actes de plens i de juntes de govern molt actualitzades fa poc, Mieres, Argelaguer i Riudaura pengen les actes dels plens i de les assemblees veïnals. Tots els municipis han fet el que han pogut, amb el suport dels serveis informàtics del Consell Comarcal

La localitat més gran, Olot, també ha incorporat novetats a la contribució informàtica. Si bé encara no ha posat en servei el portal de transparència, ha aconseguit la transmissió dels plens en directe.

Des del ple de novembre, una empresa contractada per l'Ajuntament grava els plens i els penja a la pàgina web. Un cop transmessos en directe, els plens queden a la plataforma YouTube.