L'hospital Josep Trueta de Girona va tancar ahir la tercera edició de la Marató de Sang 2.0 amb 428 donacions, segons dades del banc de sang de Girona, superant de llarg les 370 de la campanya de l'any passat. La iniciativa solidària que el Banc de Sang ha organitzat des de divendres passat i fins ahir per a recuperar les reserves després de Nadal ha aconseguit 9.520 donacions arreu del país.

Es tracta de 6.300 donacions recollides als grans hospitals catalans, a les quals cal sumar-hi les més de 3.200 obtingudes en les campanyes mòbils que s'han dut a terme durant la darrera setmana, segons les dades facilitades el Banc de Sang.

Des del Banc de Sang de Girona es mostren satisfets per les xifres obtingudes aquest any al Trueta i destaquen que s'ha fet una bona campanya de promoció a tots els centres, centrada sobretot en els receptors d'aquestes donacions altruïstes.

Amb el lema «La sort de donar sang», la campanya recordava que donar sang és sinònim de salut, tant per les persones que en donen com per a les persones que en necessiten i que, gràcies a la solidaritat dels seus conciutadans, en reben regularment.

Així, durant cada un dels dies que ha durat la Marató de Donants de Sang 2.0, un col·lectiu de receptors diferent era el protagonista de les activitats de sensibilització que es feien als centres de donació.

Pacients que pateixen malalties de la sang com l'hemofília o la talassèmia; gent que necessita un trasplantament d'òrgans; persones que han patit un accident o malalts de càncer han estat els protagonistes de la campanya.

«Els testimonis dels receptors han fet obrir els ulls als donants», expliquen des del Banc de Sang de Girona. A més, apunten que un dels encerts d'aquesta campanya ha estat l'obsequi en forma de galeta de la sort que es feia als donants, i dintre de la qual hi trobaven un missatge directe d'algú que s'havia beneficiat d'una transfusió sanguínia. «Ens hem trobat més d'un donant que s'ha emocionat quan ha llegit el missatge, perquè et permetia veure directament que algú necessita el que tu pots donar», explicaven ahir fonts del banc del Trueta.

Gràcies a l'estoc de sang que s'ha generat durant la darrera setmana, l'estat de les reserves de sang a Catalunya està a un nivell normal i ara al banc hi ha bosses per als propers onze dies.

Tot i això, recorden des del Banc de Sang, com que cada dia es fan servir reserves, ja s'han programat una vuitantena de campanyes per a la setmana que ve arreu del territori.

A més de al Banc de Sang que hi ha a l'hospital Trueta, avui es pot donar sang a Palafrugell i Cassà de la Selva, i la setmana que ve a Espolla (dilluns 25), a l'Escola d'Hosteleria de Girona i a Riells i Viabrea (dimarts 26), Vilafant (dimecres 27), Cadaqués (dijous 28), l'Escala (divendres 29) i Sant Joan de les Abadesses (dissabte 30).