EUA obre les portes a la poma de Girona

El sector fruiter veu amb bons ulls el principi d'acord perquè el gegant americà comenci a importar aquestes fruites

24.01.2016 | 08:03
EUA obre les portes a la poma de Girona

Els Estats Units d'Amèrica han obert les seves portes a la importació de pomes i peres de la Unió Europea, un sector del qual Catalunya, i especialment Girona, en són capdavanteres.
El gegant nord-americà ha publicat recentment un esborrany d'acord per començar a rebre aquesta classe de fruites després d'una llarga espera de més de cinc anys, des que Brussel·les sol·licités formalment l'obertura de fronteres per a l'intercanvi el 2007.
El sector ha rebut l'acord impulsat pel Departament d'Economia dels EUA amb una barreja d'optimisme i cautela. De portes enfora, la mesura és positiva per als productors d'aquí, ja que obre de bat a bat un potent mercat que fins ara era inexistent.
Venanci Grau, director general de Poma de Girona, valora que l'acord juga a favor del sector perquè "Estats Units era una de les úniques regions premium que se'ns resistien". En aquest sentit, Grau explica que Poma de Girona exporta a tot el món pomes de diferents varietats i de primera qualitat. Per aquest motiu, va augurar que algunes d'aquestes varietats, com la Pink Lady o la Red Delicious poden entrar bé als mercats americans.
Ara bé, Grau també alerta que les relacions amb els EUA en matèria d'alimentació solen estar "viciades", en el sentit que un acord que sembla molt positiu per una banda pot acabar tornant-se fins i tot contraproduent per als productors autòctons.
En aquesta mateixa posició es troba el soci de Poma de Girona a nivell català, Afrucat. Fonts de l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya mostren més cautela davant del nou escenari. Opinen que els beneficis per al sector de pomes i peres serà "a petita escala", ja que Estats Units és un competidor directe de la Unió Europea: "cultiva moltes varietats diferents i a la mateixa època de l'any". És més, Afrucat tem que el gegant americà aprofiti l'obertura de fronteres per portar les seves pomes aquí. "Té un volum de producció més elevat", van assegurar, "i és possible que acabin col·locant el seu producte".
Poma de Girona també ho creu, però és més optimista ja que augura que als productors americans no els compensaran les vendes que pugui tenir aquí amb la despesa en transport per fer portar les pomes. "En aquest sentit, a nosaltres sí que ens podria compensar, ja que el producte d'aquí és de més qualitat i podria suportar el cost de trasllat".
Tot i els temors, a Europa la notícia ha estat ben rebuda ja que suposa l'arribada d'oxigen després de l'asfíxia patida l'any passat pel veto rus. En declaracions recollides pel diari Segre, el comissari de Salut i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis, va assegurar que esperen un "ràpid acabament dels passos administratius" per començar a obtenir beneficis "tangibles", i preveuen que les portes s'obrin durant la campanya de setembre.
Mentrestant, a Catalunya el sector no deixarà passar l'oportunitat però és conscient que cal anar amb peus de plom i pensar bé com enfocar el repte, sobretot a l'hora de seleccionar quines varietats es podran exportar amb èxit.
En aquest sentit, tant les associacions com els sindicats demanen que l'acord s'ampliï a altres tipus de fruita més rendibles als EUA, com les de pinyol.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema