Cronistes del desajust de la natura

Un nou projecte documentarà els canvis en el cicle biològic dels animals i les plantes

26.01.2016 | 07:02

Fa temps que els científics han detectat alteracions en la floració de les plantes o la migració dels ocells, però darrerament s´ha accentuat. Per a poder estudiar amb més precisió aquests desajustos derivats del canvi climàtic, un nou projecte de ciència ciutadana impulsat per la UAB i el CREAF demana col·laboració per a fer observacions. Espècies com l´oreneta, la rosella, l´ametller o el romaní donaran pistes als investigadors sobre com serà el futur.

Detallar, amb precisió i voluntarisme, els canvis de ritme de la natura és l´encàrrec d´un nou projecte de ciència ciutadana que demana la col·laboració de la societat per a detectar els desajustos que el canvi climàtic produeix en qüestions com la floració, l´aparició de determinats insectes o la migració de les aus.

El CREAF i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) coordinen des d´aquest gener un projecte anomenat #FenoDato que, amb l´ajuda de la ciutadania, recollirà dades fenològiques que ajudaran els científics a analitzar els impactes del canvi climàtic sobre el cicle biològic de les plantes i els animals per veure si s´estan avançant o endarrerint.

I és que l´expert en bioclimatologia de la UAB, Miquel Ninyerola, explica que fa temps que s´ha detectat que la distribució d´algunes espècies està canviant «i que el sistema pol·linitzador-floració s´està desajustant». «En els últims mesos, però, hem viscut amb molta intensitat un efecte sorprenent», diu l´investigador; «el ritme de la natura s´ha desajustat, les fulles es mantenen als arbres, algunes espècies floreixen abans d´hora o els óssos han deixat d´hivernar, per posar exemples».

Segons Ninyerola, aquest any s´han batut molts rècords que apunten a un clima cada cop més sec i càlid. En el cas de Girona, per exemple, s´ha viscut l´inici d´any més càlid des de l´any 1884, amb 11,6 graus de temperatura mitjana.

«Tot i que és difícil relacionar esdeveniments regionals amb el fenomen d´El Niño, hi ha indicis que aquest esdeveniment està afectant realment el nostre clima: El Niño del període 2014-2015 presenta un patró semblant o fins i tot superior en intensitat al de l´any 1997, un any que va tenir una climatologia extrema amb sequeres i inundacions abundants», apunta.

«No hi ha consens en la comunitat científica sobre si el canvi climàtic està incrementant el nombre d´esdeveniments d´El Niño (un fenomen que recordem que es produeix en cicles naturals espaiats per dècades), però sí que hi ha indicis científics que la seva intensitat s´incrementa amb el canvi climàtic», diu.

«Una bona manera de participar en aquests estudis és prendre dades fenològiques, com el que proposa la nostra aplicació ciutadana #Fenodato. D´aquesta manera podrem aportar coneixement de llocs on les estacions meteorològiques amb bones dades temporals no arriben», explica l´investigador de la UAB.

Per a aconseguir pistes del comportament dels animals i les plantes en resposta al canvi climàtic i aconseguir fer prediccions útils per a la gestió dels espais naturals i dels conreus, el projecte finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia vol formar un planter d´observadors que documentin el ritme de la natura i nodreixin les grans xarxes de seguiment fenològic nacionals i internacionals.
S´han seleccionat espècies com l´ametller, la rosella, el cirerer, l´alzina, el romaní, les oreneres o el pi blanc, que són representatives, conegudes i fàcils d´identificar.

Els voluntaris que hi participin hauran d´observar detingudament la natura i anotar la data i el lloc en el qual les espècies canvien el seu estat, per exemple la caiguda de les fulles, la floració o la maduració dels fruits. Un cop tinguin aquestes dades, podran fer arribar les observacions als científics usant una plataforma en línia per registrar les observacions vinculades a Twitter.

El sistema i les metodologies de recollida de dades utilitzaran des del principi criteris i protocols internacionals d´estandardització, informen des del CREAF, ja que FenoDato col·laborarà amb els representants de la Xarxa Fenològica de Catalunya, del Servei Meteorològic de Catalunya i de l´Agència Espanyola de Meteorologia i la xarxa internacional Pan European Phenology DataBase.

Totes les dades alimentaran un mapa d´observacions propietat de tots els usuaris, que seguirà les directrius comunitàries sobre dades obertes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema