L’any passat els aparells desfibril·ladors públics van permetre salvar la vida a cinc persones que havien patit una aturada cardíaca. En total, des que es va posar en marxa el programa «Girona, territori cardioprotegit» de Dipsalut el 2011, s’han recuperat 28 persones amb problemes cardíacs gràcies a la intervenció de ciutadans o de cossos de seguretat que han fet servir els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) que hi ha instal·lats en espais públics o que duen als vehicles la policia local i Mossos d’Esquadra.

El primer cas de l’any passat es va produir el 12 de gener, quan un veí de Blanes de 49 anys, amb problemes cardíacs previs, va patir una aturada cardiorespiratòria i va quedar inconscient. Va ser auxiliat per agents de la policia local blanenca, que li van practicar les maniobres de reanimació cardiopulmonar i van fer servir el desfibril·lador que porten al cotxe.

Un cas similar es va produir el 29 d’agost, quan la Policia Municipal de Calonge va recuperar una dona de nacionalitat holandesa que havia patit una aturada al cor.

Els agents dels Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Blanes també van poder recuperar el 8 d’octubre un britànic de 78 anys que havia patit una aturada cardíaca a l’estació de busos de Lloret de Mar amb un dels DEA cedits per Dipsalut. Després d’aplicar-li dues descàrregues, la víctima va ser traslladada a l’hospital Josep Trueta de Girona.

Un ciutadà anònim va ajudar a recuperar un home de 44 anys que va patir una aturada quan jugava a futbol amb el seu fill a la Cellera de Ter. Seguint els protocols d’actuació, va fer els primers auxilis a la víctima, mentre altres testimonis anaven a buscar el DEA que hi ha al pavelló municipal.

El darrer cas del 2015 va ser el 26 de desembre, quan un metge jubilat, que era a Sant Feliu de Guíxols de vacances, i un gironí que passejava amb la família -vegeu entrevista adjunta- van recuperar un home de 46 anys, que estava patint una aturada cardíaca, amb un desfibril·lador fix.

Aquest any ja s’ha posat en marxa un d’aquests aparells per recuperar un home que patia una aturada cardíaca. Va ser el 13 de gener al casal cultural i esportiu de Montagut i Oix, on s’estava celebrant un ball. Els assistents van anar a buscar el DEA que hi ha a l’ajuntament i un veterinari jubilat li va aplicar l’aparell. El pacient va poder ser recuperat i, posteriorment, traslladat pels serveis d’emergència a l’hospital Trueta.

28 pacients recuperats

Des que Dipsalut va posar en marxa el programa «Girona, territori cardioprotegit», s’han recuperat 28 persones en 17 municipis gironins diferents. L’any amb més actuacions va ser el 2014, quan es van aplicar sobre onze pacients; i la localitat on els desfibril·ladors automàtics han salvat més vides és Blanes, on s’han fet servir en sis ocasions. Pel que fa al perfil de les persones ateses amb un dels més de 700 desfibril·ladors públics que hi ha a Girona, tenien una mitjana d’edat de 57 anys, 26 eren homes i dues eren dones.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, destaca que les comarques gironines «són pioneres en mostrar la utilitat dels desfibril·ladors». Remarca que no només s’han posat els aparells a l’abast dels ciutadans, sinó que també s’està formant el públic en general i sobretot els estudiants per a millorar en salut pública.

En els darrers quatre anys, Dipsalut ha format gairebé 5.300 persones, «a qui s’ha volgut inculcar que no cal una preparació especial per auxiliar algú i que s’ha de tenir clar que un desfibril·lador no pot fer mai mal, perquè és automàtic, i en canvi, salva vides».