Els desfibril·ladors públics van salvar la vida a cinc persones durant l'any 2015

Enguany ja s´ha recuperat un home que havia patit una aturada cardíaca a Montagut

26.01.2016 | 07:02

L´any passat els aparells desfibril·ladors públics van permetre salvar la vida a cinc persones que havien patit una aturada cardíaca. En total, des que es va posar en marxa el programa «Girona, territori cardioprotegit» de Dipsalut el 2011, s´han recuperat 28 persones amb problemes cardíacs gràcies a la intervenció de ciutadans o de cossos de seguretat que han fet servir els desfibril·ladors externs automàtics (DEA) que hi ha instal·lats en espais públics o que duen als vehicles la policia local i Mossos d´Esquadra.

El primer cas de l´any passat es va produir el 12 de gener, quan un veí de Blanes de 49 anys, amb problemes cardíacs previs, va patir una aturada cardiorespiratòria i va quedar inconscient. Va ser auxiliat per agents de la policia local blanenca, que li van practicar les maniobres de reanimació cardiopulmonar i van fer servir el desfibril·lador que porten al cotxe.

Un cas similar es va produir el 29 d´agost, quan la Policia Municipal de Calonge va recuperar una dona de nacionalitat holandesa que havia patit una aturada al cor.

Els agents dels Mossos d´Esquadra de la Comissaria de Blanes també van poder recuperar el 8 d´octubre un britànic de 78 anys que havia patit una aturada cardíaca a l´estació de busos de Lloret de Mar amb un dels DEA cedits per Dipsalut. Després d´aplicar-li dues descàrregues, la víctima va ser traslladada a l´hospital Josep Trueta de Girona.

Un ciutadà anònim va ajudar a recuperar un home de 44 anys que va patir una aturada quan jugava a futbol amb el seu fill a la Cellera de Ter. Seguint els protocols d´actuació, va fer els primers auxilis a la víctima, mentre altres testimonis anaven a buscar el DEA que hi ha al pavelló municipal.

El darrer cas del 2015 va ser el 26 de desembre, quan un metge jubilat, que era a Sant Feliu de Guíxols de vacances, i un gironí que passejava amb la família –vegeu entrevista adjunta– van recuperar un home de 46 anys, que estava patint una aturada cardíaca, amb un desfibril·lador fix.

Aquest any ja s´ha posat en marxa un d´aquests aparells per recuperar un home que patia una aturada cardíaca. Va ser el 13 de gener al casal cultural i esportiu de Montagut i Oix, on s´estava celebrant un ball. Els assistents van anar a buscar el DEA que hi ha a l´ajuntament i un veterinari jubilat li va aplicar l´aparell. El pacient va poder ser recuperat i, posteriorment, traslladat pels serveis d´emergència a l´hospital Trueta.

28 pacients recuperats

Des que Dipsalut va posar en marxa el programa «Girona, territori cardioprotegit», s´han recuperat 28 persones en 17 municipis gironins diferents. L´any amb més actuacions va ser el 2014, quan es van aplicar sobre onze pacients; i la localitat on els desfibril·ladors automàtics han salvat més vides és Blanes, on s´han fet servir en sis ocasions. Pel que fa al perfil de les persones ateses amb un dels més de 700 desfibril·ladors públics que hi ha a Girona, tenien una mitjana d´edat de 57 anys, 26 eren homes i dues eren dones.

El president de Dipsalut, Josep Maria Corominas, destaca que les comarques gironines «són pioneres en mostrar la utilitat dels desfibril·ladors». Remarca que no només s´han posat els aparells a l´abast dels ciutadans, sinó que també s´està formant el públic en general i sobretot els estudiants per a millorar en salut pública.

En els darrers quatre anys, Dipsalut ha format gairebé 5.300 persones, «a qui s´ha volgut inculcar que no cal una preparació especial per auxiliar algú i que s´ha de tenir clar que un desfibril·lador no pot fer mai mal, perquè és automàtic, i en canvi, salva vides».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema