Nova unitat per atendre pacients intoxicats al Trueta

L'hospital de Girona va tractar l'any passat 438 persones per intoxicació per abús de fàrmacs, alcohol o drogues

27.01.2016 | 07:25

El Servei d'Urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona ha creat una nova unitat específica per atendre i tractar els pacients intoxicats. La Unitat de Toxicologia es posarà en marxa el dia 1 de febrer i també donarà cobertura als casos d'intoxicacions que arriben a les Urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt.

L'objectiu d'aquesta nova unitat, expliquen fonts del Trueta, és aprofundir en el coneixement i l'expertesa en el tractament d'intoxicats, millorar la qualitat assistencial i promoure també la investigació. Per això, dos professionals del Servei s'han format específicament en aquest camp i han treballat en la creació de protocols conjunts i d´una farmaciola d´antídots compartida, mesures que també serviran per reduir el temps d´estada dels pacients intoxicats a Urgències fins a l´inici del tractament.

Entre el juny de 2014 i el maig de 2015 les Urgències de l´Hospital Trueta van atendre 438 pacients per intoxicació, abús de substàncies o emmetzinament. D´aquests, un 44% havien patit una intoxicació per fàrmacs, un 26% per alcohol i un 16% per drogues d´abús. De la resta, un 5% van ingressar per ingesta de bolets verinosos i, en percentatges menors, per inhalació de gasos, productes domèstics i intoxicacions alimentàries.

El 60% dels pacients intoxicats, 266, van ser donats d´alta després de ser atesos al Servei d´Urgències; el 20% es va derivar a un altre centre hospitalari i el 12% va quedar ingressat a planta o la UCI del mateix Trueta. En dos casos, els pacients van morir a Urgències a causa d´una intoxicació per bolets i d´una per fàrmacs.

Les dades es desprenen de l´estudi que ha estat coordinat per la doctora Àngels Gispert, adjunta del Servei d´Urgències de l´Hospital Trueta, que també ha determinat que el temps mitjà d´estada al Servei dels pacients intoxicats ha estat de 10,6 hores, mentre que els que han necessitat un ingrés hospitalari posterior a l´atenció urgent han tingut, de mitjana, una estada de sis dies a l´hospital. Aquests pacients són controlats posteriorment a les Consultes Externes per fer-los un seguiment i aplicar-los les recomanacions clíniques pertinents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema