El Consorci de les Gavarres i la Universitat Autònoma de Barcelona han posat en marxa un nou projecte de difusió i revalorització del patrimoni megalític del massis de les Gavarres a través de dues e-rutes.

Mitjançant un codi QR escanejat amb un smartphone, es té accés a diverses fitxes explicatives dels dòlmens que inclouen la informació més rellevant de cadascun dels elements patrimonials que componen les dues e-rutes (com arribar-hi, descripció, intervencions arqueològiques i estudis desenvolupats, etc.), a més de fotografies, dibuixos i bibliografia.

A partir d'ara, a través del nou portal http://pagines.uab.cat/megalits/ es pot accedir al coneixement del fenomen megalític a les Gavarres per mitjà de les Rutes Megalítiques que es poden descarregar utilitzant diferents formats electrònics (PDF, GPX, KML) i amb aplicacions com Google Maps, Google Earth o Wikiloc. Només cal descarregar-se l'e-ruta dins d'un dispositiu i tenir instal·lat el programari adient per a poder-la seguir a peu, a cavall, en bicicleta o des de casa.

De moment les dues e-rutes megalítiques implementades se situen als voltants de Fitor, al municipi de Forallac, aprofitant també el patrimoni arquitectònic de la zona.

Aquest està sobretot representat per l'església romànica de Santa Coloma de Fitor, des d'on comença una de les e-rutes, a més a més de masos centenaris com el Mas Cals (s. X-XI), i fins i tot un tram de l'antic Camí Ral que anava de Palamós a la Bisbal i Girona. De la mateixa manera, el trajecte també inclou punts d'observació de la biodiversitat que caracteritza el massís de les Gavarres, com l'alzina surera, les aus rapinyaires o el duc, etc.

El projecte s'ha dut a terme pel Grup de Recerca GRAMPO del Departament de Prehistòria de la UAB i el Consorci de les Gavarres, amb la col·laboració de diferents ens locals i propietaris.