El fàrmac ABTL0812 ha estat recentment provat en assajos en fase clínica en pacients amb càncer avançat, on ha mostrat eficàcia en diversos pacients -estabilitzacions de llarga durada-, així com baixa toxicitat i alta tolerabilitat.

Pròximament s'iniciaran els assajos de fase clínica II en pacients diagnosticats amb càncer d'endometri i càncer de pulmó de cèl·lules escamoses.

Paral·lelament, el grup de recerca TargetsLab de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) està estudiant l'efecte que pot tenir aquest fàrmac en càncers de mama agressius, com el triple negatiu.

La investigadora de la UdG Teresa Puig explica que s'havia analitzat l'efecte del compost en models de pulmó i pàncrees, però que l'empresa propietària del medicament, Abylity Pharma, va decidir «obrir l'espectre d'acció de l'ABTL0812 i veure si també afecta altres dianes en estudi en càncer de mama, entre altres».

Des de fa dos anys, un projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat i en què també hi participa l'Institut Català d'Oncologia (ICO), avalua sobre models cel·lulars i animals si el medicament també inhibeix el metabolisme energètic de les cèl·lules tumorals dels càncers de mama més agressius.

«Estem obtenint resultats interessants i alhora estem estudiant potencials biomarcadors en sang o en teixit tumoral de les malaltes per poder determinar quin efecte té el compost en l'evolució del tumor», explica la doctora Puig. a. carmona girona