El Síndic de Greuges ha recomanat a la Generalitat que agiliti els tràmits amb el govern de l'Estat per habilitar la plataforma d'intermediació de dades del Ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques. Això permetrà obtenir d'ofici els certificats d'antecedents penals que han d'acreditar les persones que treballen amb infants i adolescents, tal com estableix una nova normativa. D'aquesta manera, d'acord amb el codi de bones pràctiques corporatives, s'evitarien tràmits innecessaris i situacions de col·lapse com la que es viu aquests dies a la Gerència del Ministeri de Justícia a Barcelona.

El Síndic ha intervingut d'ofici després de rebre diverses queixes i a partir de l'alerta mediàtica per les llargues cues que es formen davant l'únic espai on es pot sol·licitar el certificat. Rafael Ribó ha reclamat, a curt termini, que el Ministeri de Justícia habiliti nous centres a Catalunya per fer els tràmits presencials per a l'obtenció del certificat que demostra que no es té cap sentència ferma per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual.

Mentre durin les cues, el Síndic considera que cal que s'informi a les persones afectades sobre les diferents modalitats i terminis per sol·licitar i presentar el certificat a les administracions o empreses i organismes corresponents. També va demanar que les sol·licituds cursades per les empreses que treballen amb infants es resolguin en un màxim de tres dies. Rafael Ribó també ha fet arribar les seves conclusions al Defensor del Poble estatal i als seus homòlegs autonòmics. acn barcelona