El Trueta estrenarà al febrer una unitat per atendre intoxicacions

Les Urgències de l'hospital de Girona van tractar l'any passat 438 persones intoxicades per abús de fàrmacs, alcohol o drogues

27.01.2016 | 07:25
El 60% dels casos van rebre l´alta després de ser atesos a Urgències.

El Servei d'Urgències de l'hospital Josep Trueta de Girona estrenarà l'1 de febrer una nova unitat específica per atendre i tractar els pacients intoxicats. L'objectiu d'aquesta nova unitat, que també donarà cobertura als casos que arriben a les Urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt, és aprofundir en el coneixement i l'expertesa en el tractament de les intoxicacions, millorar la qualitat assistencial i promoure també la investigació, expliquen fonts del Trueta.
Per això, dos professionals del Servei s'han format específicament en aquest camp i han treballat en la creació de protocols conjunts i d'una farmaciola d'antídots compartida, mesures que també serviran per reduir el temps d'estada dels pacients intoxicats a Urgències fins a l'inici del tractament.
Entre el juny de 2014 i el maig de 2015 les Urgències de l'hospital Trueta van atendre 438 pacients per intoxicació, abús de substàncies o emmetzinament. D'aquests, un 44% havien patit una intoxicació per fàrmacs; un 26%, per alcohol; i un 16%, per drogues d'abús. De la resta, un 5% van ingressar per ingesta de bolets verinosos i, en percentatges menors, per inhalació de gasos, productes domèstics i intoxicacions alimentàries.
El 60% dels pacients intoxicats, 266, van ser donats d'alta després de ser atesos a Urgències; el 20% van ser derivats a un altre centre hospitalari i el 12% va quedar ingressat a planta o la UCI del mateix Trueta. En dos casos, els pacients van morir a Urgències a causa d'una intoxicació per bolets i d'una per fàrmacs, respectivament.
Les dades es desprenen de l'estudi que ha estat coordinat per la doctora Àngels Gispert, adjunta del Servei d'Urgències de l'hospital Trueta, que també ha determinat que el temps mitjà d'estada al servei dels pacients intoxicats ha estat de 10,6 hores, mentre que els que han necessitat un ingrés hospitalari posterior a l'atenció urgent han tingut, de mitjana, una estada de sis dies a l'hospital. Aquests pacients són controlats posteriorment a les Consultes Externes per fer-los un seguiment i aplicar-los les recomanacions clíniques pertinents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema