El desallotjament d'una finca ocupada a Banyoles se suspèn per segon cop

La comissió judicial no es presenta al centre social L'Estella per tal de donar compliment a una resolució judicial que fixava l'acció per a ahir

29.01.2016 | 07:06
Imatge interior del centre social ocupat a Banyoles, L´Estella.

El desallotjament de L'Estella de Banyoles, un centre social ocupat en una finca del carrer Blanquers -al polígon de la Farga-, s'ha suspès de nou. La resolució del jutjat de primera instància número 2 de Girona fixava que seria ahir a dos quarts d'una del migdia, però la comissió judicial no es va presentar.

Aquest ordre és en compliment de la sentència de l'abril del 2015 que dóna la raó als propietaris de la finca -una empresa de Terrassa- que van presentar una demanda per recuperar l'espai. Les persones que ocupen L'Estella des del 2008 van tenir coneixement del procés al novembre, quan una comitiva judicial els va dir que havien de marxar per ordre del jutge. Ahir, la seva advocada, Laia Serra, acusava als propietaris de «mala fe» i de «negligència» per part del jutjat per no haver fet tots els esforços per evitar que el cas es fes «d'esquena» als afectats. Han presentat dos recursos per aconseguir la nul·litat que han estat desestimats.

Una vintena de persones es trobaven des de primera hora d'ahir al matí a L'Estella de Banyoles a l'espera de l'arribada de la comissió judicial. Sabien que hi havia un ordre del jutjat de primera instància número 2 de Girona que fixava el desallotjament a dos quarts d'una. Havien decidit que no oferirien resistència i, de fet, ja havien tret el material més valuós que tenien a l'espai. Per sorpresa de tots, però, les hores van anar passant i finalment ningú es va presentar per executar l'ordre del jutge.

Aquesta no és la primera vegada que s'aplaça el desnonament. En un primer moment, el jutge l'havia ordenat el 17 de novembre. Cinc dies abans, una comissió judicial es va presentar acompanyada d'obrers fent saber als usuaris de L'Estella que havien de marxar perquè hi havia una sentència del jutge que així ho ordenava. Aquí va ser quan van saltar les alarmes i van tenir coneixement del procés, segons va explicar la seva advocada. El 17 de novembre no es va fer efectiu i el jutge va posposar-ho fins al 27 de gener, una data que tampoc s'ha complert.

Impotència per tot el procés

Laia Serra va denunciar que tot el procés s'ha fet «d'esquenes» a les persones que ocupen la finca i que hi ha hagut «mala fe» per part dels propietaris actuals. Serra va dir que la propietat va mentir quan va presentar la denúncia per reclamar l'espai. La va presentar el juliol del 2014 i va dir que la casa estava ocupada des de feia dos mesos, quan en realitat L'Estella va obrir portes el novembre del 2008, apareixent fins i tot a la premsa, de manera que la va adquirir sabent que ja funcionava. Serra també va acusar al jutjat de ser «negligent» perquè no va comprovar aquesta ?informació i va recordar que van tenir coneixement del procés quan ja hi havia una sentència del 16 d'abril del 2015. «No ens vam assabentar del cas ni del judici i es va acabar el temps per recórrer», va afegir.

Malgrat tot, van presentar dos recursos per reclamar la vulneració del dret fonamental de la defensa i poder tornar a començar el procés. El jutge, però, els va desestimar. Davant això, ahir Serra va denunciar que només es va enviar una carta als afectats que no van rebre i que des de llavors la propietat va demanar que es publiqués la informació al tauler d'anuncis del jutjat, perquè desconeixia qui eren els ocupants de la finca. «És una llàstima que es perdi un espai emblemàtic amb aquesta facilitat; sentim una gran frustració perquè el procediment legal no ha respectat les garanties», va concloure l'advocada. I va recordar que un cop es faci efectiu el desallotjament, el cas quedarà tancat. No preveuen seguir lluitant per la via judicial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema