Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir al matí un ciutadà alemany que residia a Lloret per presumptament administrar un portal web de contingut neonazi. Els agents van actuar després de rebre l'ordre de la Fiscalia General alemanya, que ha portat a terme una investigació internacional contra el portal Altermedia Deutschland.

L'operatiu ha permès almenys la detenció dels dos ideòlegs del web, així com el seu administrador. Aquest últim és el detingut a Lloret de Mar ahir al matí, un home de 53 anys que residia a la població de la Costa Brava. Els Mossos van prendre declaració ahir a l'imputat després de procedir a la seva detenció per ordre d'una comissió rogatòria internacional de la Justícia Federal alemanya. Durant l'escorcoll a l'immoble que l'arrestat tenia a Lloret, hi van trobar un disc dur, ordinadors, memòries i USB amb material que ara estudiarà la policia alemanya.

Segons va informar ahir la Fiscalia Federal d'Alemanya, que és qui instrueix el cas, s'han detingut els dos ideòlegs del web, el veí de Lloret i hi ha dos acusats més vinculats amb el portal.

La pàgina Altermedia Deutschland difonia de manera «massiva i sistemàtica» missatges d'odi contra els estrangers, proclames xenòfobes i racistes, salutacions i consignes nazis prohibides i, a més, negava l'Holocaust. La investigació també es va estendre fins a Rússia perquè era en aquest país on els artífexs del web tenien el servidor per evitar que se'ls pogués rastrejar amb facilitat. Les autoritats russes, després de rebre la petició de Berlín, ja han desconnectat el servidor i el web ahir ja no estava operatiu.

Les detencions dels dos ideòlegs del portal neonazi -una dona, Jutta V., de 47 anys, i un jove, Ralph Thomas K., de 27- es van fer dimarts. Agents de la Investigació Criminal Federal alemanya, però, ja feia una setmana que els buscaven, després que un jutge d'instrucció del Tribunal Federal va dictar-ne l'ordre de detenció.