Formaran policies recreant escenaris d'atemptat terrorista

El Conseller diu que el Govern hi destinarà recursos a banda dels 11,5 milions d'un pla de contingència

28.01.2016 | 07:20
Un moment de l´entrega de reconeixements a agents de policia locals.

El Departament d'Interior formarà els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals contra el jihadisme tot recreant possibles escenaris d'atemptat terrorista. La idea és que les pràctiques de tir no siguin només estàtiques, sinó que els agents també s'enfrontin a simulacres d'atacs jihadistes. Per a aquesta formació específica, la Generalitat destinarà recursos, a banda dels 11,5 milions d'euros que inclou el pla de contingència aprovat ahir pel Govern.
El conseller d'Interior, Jordi Jané, va ressaltar que «l'amenaça terrorista hi és» i això suposa fer despeses extraordinàries per rearmar els Mossos d'Esquadra, pagar hores extres, comprar armilles i millorar l'autoprotecció dels policies. El pla de contingència aprovat pel Govern és un reflex, com va subratllar el conseller, que «l'amenaça terrorista hi és» i que la policia s'ha d'activar «al màxim» per fer-li front.
El conseller d'Interior va assegurar que, al costat de la necessitat d'equipar els Mossos d'Esquadra, el pla de contingència també dóna un missatge clar. «No abaixem la guàrdia ni ens podem relaxar; l'amenaça terrorista també comporta afrontar despeses extraordinàries que no es poden esperar al pressupost», va afirmar Jané. I va afegir que «es necessiten més armilles i més material, i hem de preparar-nos per donar resposta a l'amenaça terrorista».
A més de l'armament, però, la formació contra el jihadisme juga un paper clau per saber com es mouen els terroristes i de quina manera actuen. Per això, el Departament d'Interior continuarà donant-li prioritat. I no només formarà els Mossos d'Esquadra sinó que també estendrà els programes específics a les policies locals.
«La lluita davant del terrorisme jihadista ens exigeix a tots una activació suplementària, i això també inclou formació», va insistir Jané. El conseller també va avançar que, sobretot, un dels apartats en els quals s'incidirà serà amb tot allò referent a l'autoprotecció dels policies.
Per últim, el conseller d'Interior també es va referir a «la necessitat» de convocar noves places dels Mossos d'Esquadra. Aquí, però, Jané ja va admetre que la plantilla dels mossos no es pot ampliar amb interinatges, sinó que cal «una oferta pública d'ocupació», i que la disponibilitat pressupostària mana. «Portem mesos reclamant-ho i ara estudiarem la possibilitat», va dir.

Congrés de policies locals
El conseller d'Interior va assistir ahir al I Congrés de l'Associació de Caps i Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC), que es va celebrar a l'Auditori de Girona. L'acte va girar al voltant de dues ponències i l'entrega d'una vuitantena de reconeixements, entre diplomes, felicitacions i medalles. Es va debatre sobre els processos participatius en polítiques de seguretat i el reglament de règim disciplinari de la policia local.
Actualment, arreu de Catalunya, segons les darreres dades, 213 municipis tenen policia local. En total, a tot el territori aquests cossos compten amb més de 2.600 agents. ???

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema