L'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos ha censat 2.710 ocells pertanyents a 30 espècies diferents, les més abundants de les quals són el gavià, la gavina, la fotja, l'ànec collverd i l'esplugabous. Tot i mantenir-se amb xifres similars a les de l'any passat, l'entitat va detectar un lleuger augment de gavians -amb 1.550 exemplars- i gavines -amb 375- i va localitzar, per primer cop, una gavina menuda, fet que suposa que hi ha una nova espècie hivernant a l'Estany de Banyoles.

Per setè any consecutiu, aquest gener Limnos ha censat una parella de cigonyes blanques que crien a la Puda i a un ànec mandarí. Durant aquest mateix període de temps s'ha mantingut el dormidor d'esplugabous a les ribes de l'Estany, als quals ara s'hi han afegit dos martinets blancs. I des de fa sis anys també es comprova l'existència d'un grup de xarxets a les zones de llacunes de Can Morgat o la Puda.

L'observació d'animals que Limnos organitza cada any també va permetre comprovar que a la zona urbana continuen havent-hi animals escapats de captivitat, com ara el xibec o l'ànec mandarí de coloracions espectaculars. D'altra banda, l'organització ecologista va alertar que la concentració d'ànecs i fotges al front de l'Estany demostra que hi ha més gent que els dóna pa.

D'altra banda, també s'ha fet un cens al riu Fluvià, on destaca la presència d'un dormidor de 52 corbs marins grossos, 8 cabussets, 2 blauet, 1 agró blanc, 105 ànecs de collverd, un ànec xiutladors i 3 ànecs mandarins.

Els dies 10 i 17 de gener es va dur a terme la 21ena edició del cens d'ocells aquàtics hivernants del Pla de l'Estany, que coordina Limnos amb la col·laboració de l'Associació de Naturalistes de la Garotxa.