Els municipis gironins viuen un dia primaveral i superen els 20º

El bimestre desembre-gener és el més càlid registrat a les comarques de Girona des que existeixen registres tèrmics, l'any 1884

29.01.2016 | 07:06

Jornada de calor inusual en el mes de gener, ahir a tot Catalunya. Però especialment a les comarques de Girona, on pràcticament arreu es van superar els 20º, fins al punt que les deu poblacions catalanes amb temperatura màxima més alta van ser totes gironines.

La manca de pluges s'afegeix a l'estranya situació climàtica, i de fet ahir mateix Unió de Pagesos advertia que la sequera provocada per la manca de pluges i les altes temperatures dels últims mesos està afectant molts conreus.

El Niño i el canvi climàtic

Segons el meteoròleg i col·laborador de Diari de Girona, Gerard Taulé, «el Niño, el canvi climàtic i l'anticicló càlid i persistent que hem tingut gairebé des de l'1 de gener interromput per entrades d'aire fred de poca durada o ponentades i garbinades, són els culpables que aquest bimestre desembre-gener 2015-2016 sigui el més càlid a Girona des que hi ha registres tèrmics en un observatori, 1884».

Segons les dades recollides per Taulé, aquest gener quedarà d'11,0º de mitjana, només 0,1º per dessota dels 11,1º del gener de 1955. El desembre ja va quedar el 3r, amb 11,1º.

La temperatura de 21,7º assolida ahir a Girona no és rècord en un gener, ja que el 29 de gener de 1944 es va arribar a 24,8º, i el 27 de gener de 2003 a 25º.

A Salt es va arribar ahir als 21,8º de màxima i 9,4º de mínima, i a Sarrià de Ter 21,6º i 9,7º, va afegir Taulé. L'explicació d'aquestes altes temperatures assolides ahir és, segons el meteoròleg, que «una gota freda al sud del Mediterrani Occidental està donant pluges cap a Alacant i aquí ens envia vent càlid del sud».

D'altra banda, des del 2 de novembre només han plogut 17 mm a Girona i 1 mm a Barcelona, on ahir a l'observatori Fabra van igualar el registre de 1928: entre el maig i l'agost d'aquell any van estar 85 dies seguits sense ploure almenys 1 mm. Si avui no plou a Barcelona -que no ho farà-, tindran rècord nou: 86.

A Girona el rècord és de 72 dies seguits sense ploure, entre novembre de 1974 i febrer de 1975. Entre el 15 de gener i el 17 d'abril de 1997 tampoc va ploure a Girona: 62 dies seguits.

Mentrestant ahir al tròpic, a Taipei (Taiwan), es va arribar als -3,7º -un rècord de fred- als -18º a Seül (Corea del Sud), i als -4º al Vietnam, 15º per dessota del normal en aquesta època.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema