L'hospital Josep Trueta de Girona ha realitzat aquesta setmana la seva primera criobiòpsia pulmonar, una innovadora tècnica de biòpsia de pulmó que evita la cirurgia oberta de tòrax. La intervenció, que ha estat realitzada per un equip del Servei de Pneumologia del Trueta i l'hospital Santa Caterina de Salt, ha permès extreure una mostra de teixit pulmonar gran i de qualitat d'un pacient a partir d'un sistema de congelació.

Aquesta criobiòpsia transbronquial, que fins ara no s'havia fet mai a les comarques gironines, es fa per via endoscòpica introduint una sonda que arriba als bronquis i a l´interior del pulmó i permet congelar una part del teixit amb una descàrrega controlada de fred (a -80º C) durant tres segons, abans d´extreure´n la mostra.

Amb aquest procediment s´obté un fragment d´entre 10 i 16 mil·límetres, molt més que els 5 mil·límetres que s´extreuen amb les biòpsies transbronquials convencionals, i amb la particularitat que la mostra conserva el 100% de la seva estructura original.

A més dels professionals de Peumologia, també hi han intervingut professionals dels serveis d'Anestèsia i Infermeria, i posteriorment, Anatomia Patològica s'encarregarà d'analitzar les mostres.

Un centenar l'any

La criobiòpsia és una tècnica molt menys agressiva per al pacient, amb menor risc de complicacions i amb millors resultats diagnòstics. A partir d´ara, l'hospital de referència a les comarques gironines té previst realitzar cada any gairebé un centenar de criobiòpsies transbronquials en malalties pulmonars intersticials difuses, que és la principal indicació per a aquesta tècnica. Es tracta d´una lesió que provoca la inflamació i cicatrització dels pulmons. S´han identificat més de 150 causes que la provoquen, i al nostre territori les més habituals són la repetida inhalació de pols orgànica en el cas dels grangers i els treballadors del suro, dues professions molt arrelades a Girona. Els pacients poden arribar a desenvolupar una insuficiència respiratòria que pot ser mortal, especialment si els casos no es diagnostiquen i tracten a temps.