El Departament de Territori i Sostenibilitat ha donat el vistiplau al Pla Especial de l'Estany de Banyoles, després d'haver sol·licitat informació a l'entitat ecologista Limnos i al Consorci de l'Estany i un any més tard de la seva aprovació al ple municipal -sense el suport de cap grup de l'oposició.

El subdirector general d'Avaluació Ambiental de la Generalitat signa la resolució favorable a la revisió del Pla Especial de protecció, ordenació i restauració de l'entorn immediat de l'Estany, però posa una condició per aprovar els futurs plans de gestió de la fauna i la vegetació que hi estan previstos: la petició d'un informe previ al Departament competent en medi natural i biodiversitat.

Val a dir que, un cop aprovat per Territori i Sostenibilitat, ja no hi ha possibilitat d'interposar cap recurs -excepte la via judicial, si fos el cas. La resolució favorable al Pla Especial de l'Estany està firmada el 19 de gener i aquest dimarts, dia 26, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Aquest tràmit s'ha produït just un any després que l'aprovés el ple municipal de Banyoles, només amb el suport de l'equip de govern -llavors format per CiU, com ara, i un regidor no adscrit a cap grup. Els tres partits de l'oposició, ICV, Junts per Banyoles i la CUP, hi van votar en contra; a més, les dues últimes formacions hi van presentar al·legacions en contra.

L'acord amb el Club Natació

Un dels factors determinants en el procés de revisió del Pla Especial de protecció, ordenació i restauració de l'entorn immediat de l'estany va ser el conveni mitjançant el qual l'Ajuntament va cedir determinades zones al Club Natació Banyoles. Aquest acord es va aprovar el juliol de 2014, amb un informe favorable de la Generalitat i les crítiques de l'oposició municipal. A finals del mateix any, els Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona van demanar al Consistori un estudi d'impacte ambiental, després que el 15 de setembre de 2014 li fes saber que la documentació presentada era insuficient a l'hora de valorar les afectacions en el medi natural.

Després de satisfer les demandes de Territori i Sostenibilitat, la revisió del Pla Especial de l'Estany es va aprovar i, d'aquesta manera, es va actualitzar un document que s'havia aprovat fa 23 anys, amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992. Tal com consta a la resolució favorable i definitiva de la Generalitat, l'objectiu del document és "posar al dia la normativa de protecció de l'estany d'acord amb diverses legislacions sectorials ambientals".