Un mercat virtual d'intercanvi creat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (Voluntaris.cat) posa en contacte empreses que es volen desfer de material, que encara està en prou bon estat per donar-li una segona vida, i entitats sense ànim de lucre i pocs recursos que el necessiten per continuar la seva activitat. Aquesta plataforma vol fer guanyar difusió i accessibilitat a un projecte que, a través d'altres canals, ja fa 25 anys que funciona.

"Guanyem-hi tots!" és el nom d'aquest projecte que es va posar en marxa a principis dels 90, amb l'objectiu de facilitar les coses al teixit social de Catalunya. Ara, els promotors de la iniciativa han decidit explotar les noves tecnologies i posar en marxa un mercat virtual amb el qual pretenen arribar a més persones i més col·lectius, alhora que també volen agilitzar el procés. El funcionament del web implica, d'una banda, a empreses, particulars o institucions que disposen d'algun estoc o material solt que ja no els serveix i, de l'altra, a organitzacions que necessiten algun d'aquests elements. El mecanisme d'intercanvi comporta que els propietaris dels objectes accedeixin a donar-los de manera voluntària; en un acte que -d'acord amb la filosofia del projecte- contribueix "amb la societat i el medi ambient", perquè així s'aprofiten materials destinats a convertir-se en deixalles.

El paper de la Federació Catalana de Voluntariat Social és doble, ja que no només s'encarrega de gestionar les donacions sinó que també media amb les organitzacions interessades a reutilitzar-les. "Així -explica Voluntaris.cat- aconseguim allargar la vida útil de tot tipus de material i ajudem les entitats en l'acompliment dels seus projectes". És a dir, així "tots hi guanyem", afirmen fent referència al nom del seu projecte solidari.

La plataforma virtual d'intercanvi s'estructura en dos espais diferenciats, un reservat per a les donacions i l'altre per a la demanda de productes. En el primer bloc es publiquen les fotografies dels materials que s'ofereixen, la data fins a la qual es poden recollir i qui és el donant. I en l'altre apartat, les entitats sense ànim de lucre publiquen demandes del material concret que busquen. Un cop s'han complimentat aquests tràmits, els responsables de Voluntaris.cat creuen ofertes i demandes, i es posen en contacte amb les dues parts que coincideixen per tal de fer de mediador en l'intercanvi.

En aquests moments, entre les donacions en estoc hi ha un llit hospitalari donat per un particlar i 5 impressores a color cedides per la Universitat Blanquerna; mentre que fins fa poques setmanes també hi havia, per exemple, 200 DVD de pel·lícules del FNAC o 90 cadires amb braç de l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, que ja ha recollit alguna organització que li ha donat un segon ús.

De St. Joan les Fonts a Uganda

Ara mateix, a la secció de demandes per part d'entitats sense ànim de lucre es publica la petició d'un ecògraf, una incubadora, llitets tèrmics i material de maternitat i neonats per a un projecte d'ampliació i millora d'un hospital a Uganda en el qual col·labora l'ONG Nzuri Daima, amb seu a Sant Joan les Fonts; de quatre ordinadors i dos arxivadors per a un nou centre del Projecte Home Catalunya a les Terres de l'Ebre; o, entre d'altres, de mobiliari d'oficina per a la Fundació Plataforma Educativa.