Tot i començar com una promoció del sector de l'hostaleria, Girona10 s'ha convertit en un cap de setmana de festa amb la incorporació d'activitats esportives, culturals, gastronòmiques, comercials i d'oci. L'esdeveniment va finalitzar ahir i va deixar molt bones sensacions entre els establiments que hi van participar.

Les noves activitats incorporades aquest any han atret un públic més ampli. Una de les grans novetats ha estat la visita nocturna teatralitzada a la Catedral de Girona. Amb caràcter familiar, els visitants van tenir l'oportunitat de conèixer la història de la catedral a través de diferents personatges històrics com el rei Carlemany, la comtessa Ermessenda de Carcassona i la Bruixa de la Catedral. Tot ambientat a l'època medieval amb espelmes i antorxes per donar un toc més de tenebra i històric. Gustau Torres, especialista en la Catedral, va indicar que les visites "han estat un èxit, hem tingut molta gent i la majoria n'han sortit molt contents". I com en altres edicions, els museus de la ciutat van obrir les seves portes de forma gratuïta o amb tarifes reduïdes. Els Banys Àrabs, tancats a les tardes, van obrir tot el dia i van duplicar els assistents que tenen en un cap de setmana normal d'hivern.

L'última jornada de Girona 10 va comptar ahir amb uns altra de les novetats d'aquest any: la primera cursa de Carnestoltes de Girona. En total, unes 420 persones van participar en aquesta marató de 5 quilòmetres de distància amb punt de sortida al Pavelló Municipal de Fontajau. La marxa, organitzada per Atletisme Girona, no obligava els participants anar disfressats, tot i això, bona part dels corredors van optar per ficar-se un barret, unes ulleres divertides o fins i tot, disfressar-se de cap a peus. Entre les disfresses més destacades es va poder veure un grup de joves estruços i unes noies de Mario Bross.

Tot seguit, a les 11 del matí els Gegants de Girona van sortir a passejar des de la plaça de la Independència fins a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba. En aquest mateix indret, a les 12 del migdia, centenars de nens i nenes van gaudir de l'actuació musical Pot Petit, a l'escenari Ciutat de Festivals. A la tarda, el Teatre Municipal de Girona va acollir la presentació de l'espectacle Itime protagonitzat per l'humorista Peyu i dirigit per Joan Roura. Al vespre, el grup Sax Gordon & Lluís Coloma Trio va actuar a la sala Sunset Jazz Club.

Incertesa

El sector de la restauració va mostrar ahir els seus dubtes envers el Girona10. Per a restaurants com La Riba, que emplenen gairebé cada cap de setmana, col·laborar dins el Girona10 els suposa una pèrdua de beneficis. Tot i això, l'encarregat d'aquest restaurant assegura que participar dins aquest cap de setmana aporta nous clients al restaurant i "és una manera de col·laborar amb la ciutat".

Altres com Casa Marieta o Dolce Vitta no s'han sumat al Girona10 però s'han beneficiat del boom turístic que ha portat l'esdeveniment. Un altre és el cas del Rustik, situat a Pedret, que hi ha participat per donar a conèixer el restaurant, obert fa dos mesos.

En el sector musical, el festival Strenes, que se celebrarà del 2 al 24 d'abril a Girona, va esgotar les més de 200 entrades ofetes a 10 € per als concerts de Sopa de Cabra, Quim Portet, Marina Rossell i Nuria Graham.