Els rescats i recerques de Bombers van a l'alça els últims anys i durant l'any passat van superar la xifra dels 300 a la província de Girona. Les principals actuacions són les que consisteixen en rescats de muntanya i a trobar persones perdudes. Alguns casos recents han provocat que els efectius de salvament i rescat hagin reconsiderat algunes pràctiques.

Amb l'any 2015 acabat, les estadístiques dels Bombers sobre rescats al medi natural mostren de nou que la comarca líder amb serveis és la del Ripollès, amb un total de 104, més de la tercera part dels fets, que van ser un total de 306. L'any anterior, els Bombers havien realitzat fins a 278 actuacions, el que suposa un 10% menys que l'any que hem deixat.

A l'Alt Empordà, els efectius dels Bombers han hagut d'actuar en 49 ocasions; al Baix Empordà, 48 i a la Garrotxa 41. Aquestes són les zones amb més serveis.

Cal recordar que a la Garrotxa i al Pla de l'Estany el 2015 va copsar l'atenció mediàtica a causa de dues recerques de boletaires i la d'un nen de 3 anys.

La recerques de boletaires també s'han convertit en una de les feines que més han ocupat els Bombers. I és que n'hi va haver un parell aquest 2015 que van ser llargues i amb finals diferents. El que va acabar bé són el cas d'un veí de Banyoles de 70 anys Miquel Poch Aurich va sobreviure després de sis dies al ras.

Poch va passar aquests dies al fons d'un barranc de Sales de Llierca i va aguantar durant sis nits amb les fredes temperatures que es van produir a la Garrotxa a finals d'octubre. El veí de Banyoles va ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb una forta hipotèrmia i algunes costelles trencades però se'n va sortir i a poc a poc es va anar recuperant.

El cas de Poch va ser rellevant perquè se'l va estar buscant durant dies però l'endemà de suspendre's el dispositiu, la família i voluntaris van seguir amb la seva recerca. Quan eren per Sales de Llierca buscant-lo, els fills van recordar haver sentit un gemec. Van alertar els Bombers d'això i el van trobar de matinada al fons d'un barranc.

L'altre veí del Pla de l'Estany que es va perdre buscant bolets no va tenir la mateixa sort que Poch. Pere Isach Rigall, de 60 anys, va perdre la vida a l'UCI de l'hospital Trueta. L'home no va poder superar la situació que havia patit després de quatre dies al ras. Isach ja va ingressar crític a l'hospital. Va desaparèixer a principis de novembre després de sortir a caçar bolets a Palol de Revardit. El va trobar una parella a la zona del Golf Girona amb una forta hipotèrmia i inconscient. Al final no ho va poder superar.

A aquestes dues recerques cal sumar-n'hi una altra que va posar l'ai al cor a molts gironins el dia que s'acabava l'any i va acabar amb final feliç el dia 1 de gener de 2016. En aquest cas, després de 20 hores amb l'ai al cor, en Jordi, un nen de tres anys que va desaparèixer dijous 31 de desembre a la tarda a Camós, va ser trobat sa i estalvi el dia 1 de gener al migdia a prop d'una masia ubicada a més d'un quilòmetre d'on la criatura havia estat vista per últim cop.

El nen, que és veí de Sant Feliu de Guíxols, va aparèixer sa i estalvi amb algunes esgarrinxades, fred i força nerviós després d'haver passat 20 hores al ras.

Aquesta recerca va provocar una gran mobilització i va fer possible un dispositiu de recerca format per equips de professionals i voluntaris que va donar el seu fruit. De cada recerca, asseguren els efectius de rescat, n'aprenen.