Determinar «l´empremta dactilar molecular» dels tumors. O el que és el mateix, fer una fotografia que identifiqui «el taló d´Aquil·les» dels tumors més resistents per a afinar al màxim en el tractament. Aquest és l´objectiu d´un nou projecte de recerca que posen en marxa l´Institut d´Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l´Obra Social La Caixa i en què participaran un centenar de pacients, alguns dels quals provindran de l´ICO Girona.

Explica el doctor Manel Esteller, director del programa de recerca d´epigenètica de l´Idibell, que la investigació es centrarà en càncers de còlon, pulmó, pàncrees i cervell i que s´han buscat malalts «orfes de tractament», que no han respost a la quimioteràpia ni a la farmacologia convencional.

«Farem un estudi genètic per buscar els defectes del tumor i veure si té algun punt feble per on atacar-lo», apunta Esteller, que detalla que l´objectiu és adequar el tractament al pacient a través del perfil genètic del tumor, és a dir, «teledirigir» la teràpia segons les característiques epigenòmiques del malalt.

Eines pels oncòlegs

El projecte comptarà amb un finançament de 301.600 euros aportats per l'Obra Social La Caixa i s´allargarà dos anys, el primer amb feina de laboratori i el segon, centrat en els cent pacients.

A més del centre gironí, en els assajos clínics també hi participaran l´ICO de Badalona i el de l´Hospitalet i l´hospital Vall d´Hebron de Barcelona.

La voluntat, explica Manel Esteller, és que a la llarga aquesta medicina personalitzada es «normalitzi» i arribi també a altres tipus de tumors, perquè els oncòlegs tinguin les eines per escollir la millor teràpia pel pacient per allargar-li i millorar la seva qualitat de vida, amb un tractament amb menys toxicitat.

«Donar el tractament adequat al pacient el pot fer viure fins a quatre vegades més», apunta l´investigador.