Un nou projecte de recerca en què participaran nou centres d'atenció primària (CAP) de tot Catalunya, entre els quals n'hi ha tres de gironins, intentarà avaluar l'eficàcia d'un nou sistema basat en el coaching i els missatges de motivació perquè els pacients afectats de diabetis mellitus tipus 2 segueixin millor el tractament i, alhora, disminueixi la inèrcia terapèutica.

Pacients dels CAP de Salt, Sant Feliu de Guíxols i Can Gibert del Pla a Girona participaran en l'assaig clínic que ara es posa en marxa. L'estudi, que s'anomena Integra, se centrarà en avaluar l'eficàcia de la intervenció mitjançant la millora del control glucèmic dels pacients amb diabetis mellitus tipus 2 en l'àmbit de l'atenció primària.

Els investigadors del Grup de Diabetis de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol -que lideren el projecte, el qual compta amb el suport de l'Institut Català de la Salut (ICS)- detallen que "el control òptim de la glucèmia evita futures complicacions". Això, apunten, "millora la salut i la qualitat de vida dels pacients, alhora que disminueix els elevats costos assistencials que generen la diabetis i les complicacions associades".

Els responsables del treball parteixen de la premissa que el caràcter crònic de la diabetis comporta una disminució progressiva de la motivació dels pacients que la pateixen, desembocant, al seu torn, en l'incompliment del tractament. Alhora, els professionals sanitaris també poden recaure amb facilitat en una inèrcia terapèutica que influeix de manera negativa en el control glucèmic, indiquen.

Afegeixen que estudis recents d'àmbit internacional mostren que la falta de compliment terapèutic dels pacients diabètics pot arribar al 36%, mentre que la inèrcia terapèutica dels professionals se situa entorn del 40%.

A partir d'aquests supòsits, el projecte Integra treballarà durant 24 mesos amb els pacients de nou centres d'atenció primària catalans. A més dels tres CAP de la regió sanitària de Girona, també hi prendran part tres equipaments sanitaris de Barcelona (Sant Martí, Raval Nord, El Clot) i tres més de Lleida (Balaguer, Tàrrega i Mollerussa.

Cada centre inclourà a l'estudi aproximadament un centenar de pacients amb diabetis tipus 2 que presentin "un control glucèmic molt deficient", explica l'Idiap.

A cada demarcació, en cadascun dels tres centres escollits es farà un tipus d'intervenció diferent. És a dir, que un CAP gironí serà el grup de control, en el qual es realitzarà un seguiment habitual dels diabètics.

En un altre centre de Girona s'establirà el grup d'intervenció 1, basada en una consulta monogràfica de diabetis. Professionals de l'atenció primària experts en el maneig de la diabetis realitzaran una avaluació completa i individualitzada al pacient i li oferiran un pla terapèutic i recomanacions de vida saludable. Seguiran les guies clíniques de l'ICS, tindran el suport d'endocrinòlegs de l'hospital de referència i hauran rebut formació en tècniques de coaching per a l'abordatge de patologies cròniques. Paral·lelament, a més, els pacients rebran missatges de text al telèfon mòbil de manera regular per motivar-los.

Finalment, en el tercer centre hi haurà el grup d'intervenció 2, en el qual es faran les intervencions complementàries -el coaching, les guies de pràctica clínica i els SMS motivacionals-, però no la consulta monogràfica, ja que les recomanacions que es faran als pacients se centraran només en estils de vida.