L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) investiga si les aigües del Riot, un torrent ubicat al polígon industrial de Begudà, a Sant Joan les Fonts, estan contaminades per filtracions d'una activitat industrial de dècades. El Riot passa arran de la zona industrial i va a parar al Turonell, una riera del Fluvià coneguda pel seu interès natural i paisatgístic. La inspecció que van fer ahir els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua va detectar que el solatge (restes dipòsitades dins de l'aigua) del riu té un aspecte negrós que pot ser resultat d'una activitat industrial de temps.

L'ACA ha informat que ahir al matí van rebre la denúncia d'un particular. En paral·lel, la CUP de Sant Joan les Fonts va publicitar un correu electrònic referent a un abocament de greixos al Riot.

Poc després, l'Agència Catalana de l'Aigua va informar que havien fet una inspecció a dues empreses càrnies amb depuradora al polígon i que funcionaven amb correcció. Després d'inspeccionar les depuradores, els tècnics de l'ACA van prendre mostres de l'aigua i la van analitzar.

El torrent només porta aigua de pluja i, com que no plou, està estancada i bruta. Per prevenir que l'aigua bruta anés a parar al Turonell, l'ACA, ahir, va rebaixar l'aigua d'una gorga amb dos camions cisterna.

Fonts de l'empresa Noel Alimentària han informat a DdG que des de fa temps tenen depuradora pròpia i en conseqüència disposen d'un protocol d'actuació i quan detecten una anomalia avisen al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (Sigma) i l'ACA. A partir del procés de control -segons fonts de l'empresa-, fa uns 15 dies van detectar un brollador d'aigua fosca en una finca de la seva propietat, però fora de la zona industrial. L'empresa va assumir la neteja.