El Servei Meteorològic de Catalunya va fer ahir un balanç climàtic del gener d'aquest any. Segons va destacar, el primer mes del 2016 ha estat càlid i sec a Catalunya, tot i que no "tan extrem" com el passat desembre. El motiu és que s'ha registrat una anomalia de temperatura per sobre dels tres graus "de forma més puntual", mentre que pluviomètricament el gener ha resultat "normal o plujós" (malgrat que alguna zona del litoral acumula 90 dies consecutius sense precipitació igual o superior a un litre per metre quadrat). A la demarcació de Girona, el Servei Meteorològic va subratllar que, pluviomètricament, el mes de gener ha estat sec a la part central de la Costa Brava i al nord del cap de Creus.

En canvi, ha resultat "normal o plujós" a la part més elevada del Pirineu occidental de Catalunya. Ara bé, el Servei Meteorològic va explicar que la situació del gener, que s'ha caracteritzat per la presència de sistemes frontals amb un origen atlàntic, ha deixat un domini del vent de ponent. D'una banda, això ha provocat una inhibició de les masses d'aire procedents d'altes latituds. De l'altra, s'ha produït precipitació als llocs de clima oceànic (la Vall d'Aran i alguna altra zona del voltant). Dels tres episodis de pluja del primer mes d'aquest any, el Servei Meteorològic va apuntar que el primer cas de precipitació va afectar Catalunya des del 4 i fins al 7 de gener, ja que va deixar una quantitat abundant de precipitació a la Costa Brava.

Un registre destacat d'aquest primer període de pluja va ser a la Tallada d'Empordà, al Baix Empordà, que va recollir 32 litres per metre quadrat. De la mateixa manera, dels tres episodis de precipitació, el darrer cas va afectar Catalunya des del 13 i fins al 19 de gener. Això va provocar una baixada de temperatura que es va deixar notar arreu del territori el 17 de gener, amb alguna glaçada que, fins i tot, va repercutir al litoral. Un exemple va ser el municipi de Castell d'Aro, al Baix Empordà, que va tenir -2,8 graus negatius de temperatura.

Mes amb mínima de rècord

Ara bé, el gener del 2016 també es recordarà per haver marcat un rècord. El fet és que l'11 de gener la ciutat de Girona va registrar la nit de gener més càlida en 132 anys. El meteoròleg gironí Gerard Taulé va explicar que, segons la sèrie històrica de dades climàtiques de la ciutat de Girona (que comença el 1884), mai s'havia registrat una mínima tan alta: de 16,3 graus. Fins llavors, la mínima més alta del primer mes de l'any havia estat el 1955.

En paral·lel, la poca precipitació del gener d'aquest any ha repercutit en les reserves dels embassaments. Fa una setmana, els principals pantans dels sistemes fluvials gironins tenien, de mitjana, un 25% menys de reserves que fa un any. El fet és que el pantà de Darnius Boadella ha passat de tenir unes reserves d'uns 48 hectòmetres cúbics (al 79,2% de la seva capacitat) a uns 37 hectòmetres (al 61,8%). En el cas de l'embassament de Sau, fa un any comptava amb unes reserves de 145 hectòmetres cúbics (al 88,3% de la capacitat) mentre que fa una setmana se situava als 114 hectòmetres (al 69,3%). Pel que fa al pantà de Susqueda, ha passat de tenir unes reserves de 221 hectòmetres (al 95,0% de la seva capacitat) a 162 hectòmetres (al 69,6%).