La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona i Salt ha trobat un nou forat legal per frenar els desnonaments. L'entitat ha llançat una ofensiva pública per donar a conèixer les titulitzacions hipotecàries i com d'aquesta manera el banc perd el dret a demanar el desnonament. El col·lectiu va recordar ahir que hi ha tres sentències recents que assenyalen que els bancs no poden ni desnonar ni reclamar els diners a títol personal. Aquestes resolucions han generat jurisprudència, fet que posa les coses un pèl més fàcils als afectats per les hipoteques.

L'entitat va comptar ahir amb l'advocat Oscar Viera per donar a conèixer quins són els passos legals per aturar un desnonament en el cas que el banc hagi titulitzat la hipoteca. Viera va assenyalar que qualsevol procediment legal "present o passat" de desnonament en què el banc hagi cedit els drets a un fons d'inversió, mitjançant la via de titulitzacions o altres formes jurídiques, "són nuls de ple dret".

Va ser aquest advocat qui va aconseguir obrir aquesta via judicial. El Banc d'Espanya, en resposta a una consulta realitzada per l'advocat, va emetre una comunicació on assenyalava que per al cas que un crèdit o préstec amb cobertura hipotecària hagi estat "titulitzat" -convertir determinats actius, generalment préstecs, en valors negociables al mercat- l'entitat originària -o sigui, la que va concedir l'operació creditícia- deixa de ser la part creditora del vincle contractual. Els jutjats de Fuenlabrada i Arganda ja han avalat aquesta interpretació del Banc d'Espanya i consideren que les entitats financeres en el cas d'haver cedit a un tercer -a un "Fons de Titulització"- els drets que tenia sobre un determinat deute, ja no formarien part de la relació contractual i, per tant, no tindrien res a reclamar a títol personal.

Davant aquesta situació, la PAH ha decidit promoure cursets gratuïts perquè les persones que estan amenaçades pels desnonaments puguin saber si la seva hipoteca ha estat "titulitzada". De moment, ja hi ha almenys dos gironins que tenen la documentació que confirma que la seva hipoteca ha estat titulitzada. La plataforma també avisa que hi ha empreses especialitzades a fer aquestes investigacions però que cobren molts diners, augmentant els problemes de les famílies hipotecades.