Els responsables del Museu de la Retirada de Camprodon van assegurar ahir que van acumular unes 200 armes i més de 300 quilos d'explosius per afany col·leccionista, sense ser conscients que estaven cometent un delicte. Els dos homes, a qui la Guàrdia Civil va detenir a finals de novembre per tenir el dipòsit d'armes més gran trobat mai a les comarques gironines, van passar ahir a disposició del Jutjat d'instrucció 1 de Ripoll, que els ha deixat en llibertat, investigats per tinença i dipòsit d'armes i explosius. Els detinguts van declarar que mai van comercialitzar amb les armes i que no sabien si funcionaven perquè no les van provar. A més, afegeixen que els explosius estaven desactivats i no hi havia risc de deflagració.

Els dos investigats van declarar davant la jutgessa durant dues hores i van respondre totes les preguntes. Els sospitosos insisteixen que van anar acumulant armes i explosius amb la intenció de col·leccionar-les i perquè pensaven que tenien valor històric. "L'únic ànim era el de col·leccionar, mai de la vida han tingut cap més intenció que aquesta", va afirmar el seu advocat, Carles Monguilod. "Persones que tenien armes velles o en trobaven mentre feien obres, les hi entregaven a ells perquè sabien que teninen aquesta afició", afegeix el lletrat, qui assegura que els investigats les utilitzaven per fer pedagogia històrica. "Hem aportat molta documentació que demostra que oferien el material, i que Generalitat, Consell Comarcal i Ajuntament tenien constància de la col·lecció. Una persona que sàpiga que comet un delicte no ho publicita així", rebla.

Els dos investigats asseguren que conservaven les armes en el mateix estat en què les hi donaven i que mai van provar de disparar-les ni manipular-les. Per tant, desconeixien si funcionaven, cosa que, com manifesta el seu advocat, demostra que no hi ha cap voluntat delictiva ni intenció de fer servir l'arsenal per a finalitats il·legals.

Després de prendre'ls declaració, la jutgessa els va deixar en llibertat sense fiança ni cap tipus de mesura cautelar. Els dos homes estan investigats per tinença i dipòsit d'armes, munició i explosius, un delicte que pot suposar penes de fins a 10 anys de presó en cas d'armes de guerra o explosius, com ara mines o bombes de dispersió.

D'altra banda, la Guàrdia Civil està analitzant les armes comissades per saber si funcionen i estaven llestes per fer-les servir i determinar si alguna podia estar relacionada amb algun delicte.

El Departament de Cultura ha expressat el seu interès en catalogar i avaluar les peces comissades per decidir quin és el valor històric i patrimonial d'aquest tipus d'objectes.