Girona acollirà el primer campionat de robòtica lliure de Catalunya, RoboCAT 2016, en el qual la iniciativa i la creativitat primen per sobre de les marques comercials. Després d’una sèrie de tornejos territorials, la final se celebrarà el 26 de maig al pavelló municipal de Vilablareix, tot coincidint amb la segona edició de la Jornada Girona+tecnològica.

L’associació El Racó del Robotaire és la responsable del projecte, una entitat que sorgeix de la passió d’un grup d’estudiants pels robots. La seva persistència els ha permès bastir una competició d’àmbit català i aconseguir la implicació del Departament d’Ensenyament, la Diputació i els ajuntaments de Girona i Vilablareix. El certamen preveu tres categories -per a alumnat de Primària, de Secundària i per a majors de 18 anys- i dues modalitats: robot explorador i dansaire.

Les inscripcions ja estan obertes i l’organització fa una crida als centres educatius de tot Catalunya perquè hi participin. Les fases territorials començaran el 8 d’abril a Mataró i continuaran a Barcelona, Terrassa, Granolles, Vic, per acabar, el 14 de maig, a l’Escola Politècnica Superior de la UdG.

Girona serà l’escenari de les proves que hauran de superar els robots exploradors, amb un camp de proves que recrearà quatre espais emblemàtics de la ciutat, un per a cada «missió»: la devesa, els ponts de Pedra i de les Peixateries Velles, la muralla i la catedral. En l’última part, els robots hauran de pujar una simulació de les escales i fer repicar les campanes d’una catedral en miniatura.

Pel que fa a la modalitat de robot dansaire, un o més robots hauran de dur a terme una coreografia, conjuntament amb els integrants de l’equip.

L’estudiant de Batxillerat, Guillem Martínez, és un dels promotors de RoboCAT i un dels joves que, des del 2010, no han deixat de sumar victòries en competicions robòtiques estatals i internacionals amb l’equip Salvauth Park. L’equip té la continuïtat assegurada, tal com demostra el fet que el Mini Salvauth Park va guanyar en la seva categoria a la recent First Lego League de la UdG.

Competició econòmica

Martínez va remarcar la condició de RoboCAT com la primera competició de robòtica lliure, en el sentit que han volgut crear una prova «econòmica perquè els diners no fossin un impediment per endinsar-se en el món de la tecnologia». Alhora, va explicar que s’han volgut «desmarcar de les marques comercials», de manera que els robots es poden elaborar amb qualsevol tipus de material.

La presentació de RoboCAT 2016 va tenir el suport del cap dels Serveis educatius i de Formació tecnològica dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Pere Costa; la diputada provincial Maria Àngels Planas; la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs; i David Mascort, alcalde de Vilablareix, amfitrió de la final de la prova i seu del local on l’associació treballa. Tots van coincidir a destacar el talent dels joves que han promogut la iniciativa.