L´horari intensiu amoïna la gent gran i alerta de «l´explotació de l´avi»

La Federació d´Associacions de Catalunya adverteix de la sobrecàrrega que els pot provocar l´extensió de la jornada compactada a Primària

06.02.2016 | 13:41

L´extensió de la jornada intensiva a educació Primària preocupa la Federació d´Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) per la càrrega que aquesta mesura pot suposar per als avis, ja que els infants tindran la tarda lliure i moltes famílies optaran per deixar-los al seu càrrec. El president d´aquesta organització, Mario Cugat, va afirmar que «l´explotació de l´avi està bastant generalitzada».

En opinió de la Fatec, la prova pilot d´horari intensiu a Primària i la seva ampliació a més centres a partir del curs vinent comporta un sobrecost per a les famílies, tant «per la necessitat de deixar els nens al menjador de l´escola» com per la de «realitzar activitats extraescolars» durant el temps lliure de la tarda. Per a la federació, a la pràctica, això és una reducció de la gratuïtat de l´ensenyament a Catalunya.

Però la preocupació del col·lectiu va més enllà perquè, segons va explicar Mario Cugat, «sospitem que es dóna per fet que, sigui de forma clara o subtil», els avis i les àvies cobriran les noves hores lliures de l´alumnat. Davant aquest supòsit, el president de la Fecat va remarcar que els avis «no són funcionaris i no estan obligats a fer el que no els correspon». Alhora, va defensar que les persones grans «han de poder decidir com viure la seva vida jubilada».

D´altra banda, Cugat va recordar que molts jubilats no tenen ni les condicions físiques ni les econòmiques idònies per tenir cura dels néts –cosa que inclou donar-los el dinar. «Molts ho fan amb gaudi i naturalitat, però sempre des de la seva llibertat d´opció –va dir– i no ho han de fer per via impositiva».

La Federació d´Associacions de Gent Gran de Catalunya proposa que, quan es valori la possibilitat d´aplicar la jornada intensiva, les escoles també tinguin en compte el seu punt de vista, a més del de l´Associació de Mares i Pares d´Alumnes (AMPA). El seu argument és que «a la fi, segurament seran els que executaran els acords presos, sigui de bon grat o oblitats pels seus fills».

És més, el president de l´entitat afirma que «en massa famílies» els avis són «els autèntics educadors i cuidadors dels fills». Per corregir aquesta situació, la Fecat defensa la racionalització d´horaris escolars, laborals i familiars, «un projecte del que tant es parla i no avança».
Mario Cugat va explicar que la preocupació per aquest fet està present a les seves associacions comarcals, de les quals en tenen 55 a tot Catalunya i 10 són de la demarcació de Girona. El president va dir que les entitats de gent gran gironines són de les més actives.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema