La companyia Endesa ha enllestit recentment les tasques de renovació del sistema de telecontrol de la subestació elèctrica de Xirgu, situada al Gironès. Un canvi que millora el servei dels clients que s'alimenten d'aquesta instal·lació. Així, el nou equipament disposa d'uns elements d'actuació remota i d'un sistema de comunicació. D'aquesta manera, es pot operar a distància des del centre de control de la companyia a Barcelona. L'empresa ha assegurat que la intervenció beneficia i també millora la qualitat del subministrament de més de 41.000 clients, que es reparteixen entre 16 municipis de tres comarques gironines: el Gironès, la Selva i el Baix Empordà. El nou sistema funciona amb fibra òptica i simplifica la connexió entre els diferents dispositius, ja que registra en un sol equip totes les dades que tenen a veure amb el funcionament que comporta la subestació.

Des de la companyia s'ha assenyalat que el nou sistema és d'última tecnologia, més eficient i també maniobrable. També és més segur i resistent que l'anterior. El fet és que registra en un sol equip totes les dades que tenen a veure amb el funcionament dels diferents elements que composen aquesta subestació de Xirgu, des dels interruptors fins als transformadors o línies elèctriques. D'aquesta manera, a més de poder comprovar en tot moment el funcionament d'aquesta instal·lació, també detecta ràpidament si hi ha anomalies i al mateix temps permet que es corregeixin remotament des del centre de control, sense la necessitat de desplaçar equips sobre el terreny. Així, s'estalvia temps en la localització d'avaries mentre que en el cas d'incidències s'agilitza la resolució del temps d'interrupció del subministrament elèctric.

Segons l'empresa, l'actuació beneficia a 16 municipis del Gironès, la Selva i el Baix Empordà. Es tracta d'Aiguaviva, Bescanó, Campllong, Cassà de la Selva, Fornells, Girona, Llambilles, Quart, Salt, Sant Gregori, Sarrià, Vilablareix, Riudellots, Brunyola, Vilobí d'Onyar, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Els treballs s'inclouen dins del pla de manteniment de les instal·lacions de la companyia.