Més de 1.600 persones van desafiar ahir el mal temps per participar en la segona edició del Run4Cancer, un esdeveniment esportiu i solidari organitzat per la Fundació Oncolliga Girona amb motiu del Dia Mundial del Càncer (4 de febrer). Es tracta de la segona edició de l'única cursa provincial de Girona que se celebra simultàniament en diferents indrets de les comarques gironines: Salt, Porqueres, Riudellots de la Selva, Olot, Planoles i Figueres. La cursa també estava prevista a Palafrugell, però les condicions meteorològiques ho van impedir. Així mateix, la marxa es disputarà el pròxim diumenge, 14 de febrer, en aquesta localitat.

A la resta de seus l'esdeveniment es va poder celebrar sense incidències. La cursa amb més afluència de participants va ser a Olot-Garrotxa amb 516 corredors, seguida de Salt-Gironès (303), Figueres-Alt Empordà (262), Riudellots de la Selva-la Selva (225), Porqueres-Pla de l'Estany (218) i Planoles-Ripollès (87).

L'organització es va mostrar molt satisfeta amb els resultats, ja que l'any passat hi va haver un total de 1.915 participants sumant les set seus de la cursa, i aquest any s'ha arribat als 1.611 sense la participació de Palafrugell, on el 2015 hi va haver 455 inscrits.

Tot i que la cursa no té caràcter competitiu, la iniciativa va aplegar corredors habituals que van optar majoritàriament per la modalitat de 10 km, i també un públic més familiar que va preferir fer el recorregut de 5 km, corrent o caminant. Tot amb l'objectiu de ser una activitat per a tothom.

L'organització de cada una de les curses del Run4Cancer anava a càrrec de la delegació de l'Oncolliga en aquella població, amb el suport d'ajuntaments i consells comarcals. La iniciativa, que va néixer l'any passat, té una finalitat totalment solidària, ja que els diners recaptats es destinaran a finançar els serveis que l'Oncolliga ofereix per millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies. El preu de la inscripció era de 8 euros si es feia de manera anticipada i de 10 euros si es feia en el mateix dia de la cursa.

L'any passat es van recaptar aproximadament 10.000 euros que van servir per finançar els serveis que s'ofereixen des de l'entitat: atenció a domicili, rehabilitació, atenció familiar, atenció hospitalària, banc de perruques, reinserció laboral, programes educatius de prevenció del tabac, etc.

Amb tot, la Run4Cancer és una activitat per ajudar a la lluita contra el càncer. Aquest, però, no és l'únic objectiu, ja que també es busca incentivar la pràctica de l'esport com a hàbit saludable.

Contra el càncer infantil

A Girona ciutat, l'Associació Espanyola Contra el Càncer-Catalunya (AECC) va organitzar, un any més, una cursa popular oberta a tothom amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer i, en especial, en el Dia Mundial contra el Càncer Infantil (15 de febrer).

En total hi van participar 800 persones que tot i la pluja van poder finalitzar el recorregut corrent o caminant pels carrers de Girona, competint en diferents modalitats de cursa.

Els propòsits primordials que persegueix l'AECC són conscienciar a la població sobre la importància d'assolir i mantenir hàbits saludables: no fumar, dieta equilibrada i fer exercici físic per prevenir així diferents tipus de càncer.

Paral·lelament a la cursa popular, l'AECC de Girona va organitzar la cursa d'Elit Barcelona-Girona de 120 km dedicada especialment a la lluita contra el càncer infantil. La marxa, que consistia a afrontar el repte de recórrer 120 quilòmetres corrent de nit per la Carretera Nacional II, no va poder finalitzar-se, ja que el corredor d'elit encarregat de fer la cursa, Adrià Cruz, es va desmaiar després de patir una baixada de sucre a mig recorregut.

El corredor professional i ironman de Palafrugell, que ja l'any passat va participar en aquest repte, anava acompanyat en bicicleta per Brenton Cabello, nedador olímpic a Pequín 2008.

Els dos esportistes van sortir des de la plaça de Catalunya de Barcelona el dissabte a les 17.30 hores, continuant tota la nit per l'antiga Nacional II, inclosos els trams urbans de totes les poblacions entorn d'aquest itinerari. Al voltant de les tres de la matinada del diumenge, Cruz va desmaiar-se a l'alçada de Calella a falta de 60 km per arribar a la plaça Catalunya de Girona. El palafrugellenc va ser traslladat a l'hospital de Calella, on després d'estar en observació el van enviar a casa a fer repòs.

Amb l'organització de les dues curses, a més de recollir fons per a la recerca oncològica, es pretén conscienciar la població de la importància de mantenir uns hàbits saludables, com per exemple l'exercici físic, per prevenir l'aparició d'alguns tumors.

Segons les dades de l'AECC cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 35.000 casos i, en total, aquesta malaltia afecta entre 110.000 i 120.000 persones. Amb activitats com les d'ahir es pretén conscienciar a la població que es faci les proves de detecció precoç i que la societat adquireixi hàbits de vida saludables com una dieta equilibrada, fer esport, no fumar i una exposició moderada al sol.