La darrera vegada que va ploure a les comarques gironines va ser per la vigília de Reis, i d'això ja feia més d'un mes. Aquest cap de setmana, després d'un llarg període de sequera, van caure precipitacions generalitzades en tota la demarcació que posaven punt final a l'espera. Un dels llocs on es va fer notar més les precipitacions i va caure més aigua va ser a Viladrau, amb 11,1 l/m2, seguit de Das, amb 8,8 l/m2, i Sant Pau de Segúries, amb 7 l/m2. Tot i que la quantitat es pot considerar modesta, no deixa de ser una bona notícia, ja que prèviament a les pluges de gener la sequera havia estat encara més considerable, d'un total de 60 dies. Les comarques que més aigua van acumular durant la jornada d'ahir van ser el Ripollès, la Garrotxa i la Selva. Les precipitacions una mica més abundants van caure en les poblacions del nord-est com Breda, amb 17 l/m2; Viladrau, amb 11,1 l/m2, o bé Lloret de Mar, amb 10 l/m2. D'altres poblacions es van quedar a la meitat i tan sols van poder arribar als 4 o 5 l/m2 com és el cas de poblacions com Girona, la Bisbal de l'Empordà, Fornells de la Selva, Vilobí d'Onyar o Sant Pere Pescador. Les comarques de la demarcació que van comptabilitzar valors més baixos van ser el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i també l'Alt Empordà amb una mitjana que rondava els 2 i 3 l/m2.

Aquestes precipitacions tan ben rebudes també van tenir un efecte directe en els termòmetres que van baixar una mica les seves màximes a les comarques gironines amb temperatures que rondaven entre els 7 i els 10 graus, deixant mínimes de 2 a 5 graus.

Neu a cotes baixes

A més a més de precipitacions ahir també es va parlar de neu, fins i tot en cotes més baixes, per sota dels 800 metres en algun cas. Al Montseny van caure 16 l/m2 en forma de neu que van deixar tota la zona ben enfarinada. Va caure neu al Pirineu, però també al Prepirineu, gairebé per primera vegada en tota la temporada. L'estació del Port del Compte va acumular un gruix de neu d'entre 15-20 cm a la part baixa i uns 20-25 a les zones més enlairades de l'estació.

Hivern poc habitual

La preocupació per l'escassetat de precipitacions continua vigent. Fa uns mesos es va determinar que la sequera podria allargar-se fins al març i de moment tot sembla indicar que així serà. Segons dades recollides per l'Agència Estatal de Meteorologia el primer mes del 2016 ha estat el gener més càlid des de 1961, per tant caldrà esperar si els pronòstics es mantindran fidels i s'haurà d'esperar al mes de març per les pròximes pluges.