La comissió judicial ha fet efectiu el desallotjament de la casa ocupada l'Estella a Banyoles aquest dimecres en compliment de la resolució del jutjat de primera instància número 2 de Girona. L'operatiu ha començat a tres quarts de vuit del matí. Els Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Local, han estat els primers a entrar per comprovar que no hi havia cap risc i assegurar la zona. En aquell moment, no hi havia cap persona al seu interior ni material de valor. També s'ha entrat a una casa del costat i s'han tret els vehicles d'un aparcament inclosos a la finca propietat d'una empresa de Terrassa que és qui va presentar la denúncia per reclamar l'espai el juliol del 2014. El jutjat va donar-li la raó amb una sentència de l'abril 2015. Fins a dia d'avui s'havien fixat dos dies de desallotjament que no es van fer efectius, el 17 de novembre de l'any passat i el 27 de gener. Un cop s'ha aixecat acta, els operaris han procedit a tapiar les entrades.

El desallotjament s'ha produït amb tota normalitat i a començat a tres quarts de vuit del matí. Els primers a entrar a la casa ocupada l'Estella, situada al carrer Blanquerna número 95 de Banyoles, han estat agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra que s'han trobat que ja no hi havia ningú a dins i que havien trabat les portes d'entrada. Els membres del moviment okupa, que des del novembre del 2008 havien utilitzat aquest espai com a local social, s'havien endut el que hi tenien de valor.

Un cop comprovat que tot era segur, la comissió judicial ha procedit a aixecar acta del desallotjament amb la presència d'un procurador. Seguidament, els operaris han procedit a tapiar les entrades i a desconnectar la xarxa elèctrica d'on estiraven l'electricitat.

El desallotjament s'ha fet també a una casa al costat de l'Estella, on s'ha canviat la porta, tapiat finestres i posat una nova tanca metàl·lica en un costat. La grua de la Policia Local de Banyoles ha retirat els vehicles que hi havia en un aparcament tancat al costat de l'Estella i els ha deixat al carrer. Tots aquests espais estan inclosos a la finca d'uns 3.0000 metres quadrats que és propietat d'una empresa de Terrassa que va presentar la denuncia el juliol del 2014 per reclamar-ne el seu ús. Segons la documentació aportada per l'empresa, a la finca hi ha dos magatzems i quatre habitatges. El jutjat de primera instància número 2 de Girona li va donar la raó amb una sentència de l'abril del 2015 que aquest dimecres s'ha complert finalment.

Un desallotjament anunciat

Els membres que ocupaven aquest espai eren conscients que el desnonament podia passar en qualsevol moment. El jutge ja havia fixat dues dates que no es van arribar a executar. El primer va ser el 17 de novembre de l'any passat. Cinc dies abans una comissió judicial es va presentar acompanyada d'obrers fent saber als usuaris de l'Estella que havien de marxar perquè hi havia una sentència del jutge que així ho ordenava. Aquí va ser quan van saltar les alarmes i van tenir coneixement del procés, segons va denunciar la seva advocada, Laia Serra. El 17 de novembre no es va fer efectiu i el jutge va posposar-ho fins al mes de gener. Concretament, el passat 27 de gener a dos quarts d'una, una data que tampoc es va complir.

Segons fonts judicials, el compliment de l'ordre de desallotjament d'aquest dimecres s'ha fet de forma legal perquè s'han complert els 10 dies hàbils que el jutge havia especificat de marge en l'última resolució.

Els usuaris denuncien la vulneració del dret a defensa

Durant aquest procés, els membres del col·lectiu okupa han denunciat que s'havia vulnerat el seu dret de defensa en no tenir coneixement del judici i quedar fora de termini. La seva advocada va acusar fa uns dies a la propietat d'haver actuat de "mala fe" i també a la justícia de "negligència" per no haver fet tots els esforços per evitar que el cas es fes "d'esquena" als afectats. Van presentar dos recursos per aconseguir la nul·litat que van ser desestimats pel jutge.

Aquest dimecres han reconegut haver viscut amb "llàstima i impotència" el desallotjament i que ara volen que la propietat faci ús de la finca ben aviat. "Esperem que la propietat que ha actuat tant fraudulentament en tregui profit i no assistim a un tapiat o a un solar durant anys perquè el mal social que ha fet és evident", ha assenyalat la seva advocada, Laia Serra.