Detecten a Girona un grup que estafa empresaris oferint asfaltar terrenys a preu rebentat

Es tracta d'un clan irlandès que fa servir materials de mala qualitat i després extorqueixen reclamant molt més diners

10.02.2016 | 15:09

Els Mossos d'Esquadra han detectat la presència a les comarques gironines d'un grup criminal irlandès que es dedica a estafar empresaris oferint-los asfaltar terrenys a preus rebentats. Quan tanquen el pacte, fan servir materials de molt baixa qualitat per fer l'obra i després es dediquen a extorquir les víctimes reclamant-los molts més diners dels acordats. I això en cas que arribin a fer els treballs, perquè altres vegades demanen un avançament i, quan el cobren, es fan fonedissos. A les comarques gironines, la banda ha intentat actuar a Cassà de la Selva (Gironès), on van visitar tres empreses. Els seus directius, però, van alertar els mossos i la policia va poder detenir un dels integrants del grup poc després. Es tracta d'un jove irlandès de 19 anys, a qui la Guàrdia Civil ja havia arrestat el 2014 a Almansa (Albacete), en una operació que va permetre detenir cinc dels integrants d'aquest grup organitzat.

El grup criminal que ara s'ha detectat a les comarques gironines forma part d'una organització que no només ha actuat en punts de l'estat espanyol, sinó també en altres països d'Europa. Els seus integrants no solen tenir domicili fixe, s'allotgen en llocs de pas i es desplacen d'una a altra banda per dur a terme els enganys i extorsions.

El mètode amb el qual actuen es coneix amb el nom de "l'engany de l'asfalt". El grup sol escollir empresaris com a víctimes i els ofereix asfaltar algun terreny o camí de la seva propietat a preus molt econòmics. Entre d'altres, per justificar-ho, posen com a excusa que el material que faran servir ha sobrat en d'altres obres o bé els diuen que tenen quitrà calent i que, sinó, l'hauran de llançar.

Quan les víctimes mosseguen l'esquer, la banda tira endavant l'estafa de dues maneres diferents. En un cas, demanen als empresaris que els avancin bona part del preu pactat i, un cop ho cobren, es fan fonedissos amb els diners.

En un altre cas, la banda sí que fa els treballs d'asfaltatge (tot i que amb materials de molt baixa qualitat). Però després, inflen el preu acordat inicialment i reclamen als empresaris quantitats molt més elevades. Si les víctimes es resisteixen a pagar, el grup criminal els amenaça i extorsiona.

Fa dos anys, la Guàrdia Civil va detenir cinc integrants d'aquest grup criminal irlandès a Albacete. La banda havia actuat tant en aquesta província com a les de València, Sevilla, Ciudad Real, Múrcia, Cadis, Osca, Ourense i Granada. Es calcula que havien arribat a estafar fins a 40.200 euros.

Detectats a Cassà de la Selva

Ara, els Mossos d'Esquadra han detectat la presència de la banda a les comarques gironines. En concret, el passat 28 de gener els seus integrants van intentar estafar tres empresaris de Cassà de la Selva (Gironès). Cap d'ells, però, va acceptar les obres d'asfaltatge que li oferien els irlandesos. I no només això, sinó que tots tres van trucar als Mossos d'Esquadra per denunciar l'intent d'estafa.

Gràcies al seu testimoni, els agents van saber amb quin cotxe es movia un dels integrants de la banda (el que havia anat a veure les empreses oferint-los fer l'asfaltatge). La policia va fer recerca i, aquell mateix vespre, cap a quarts de vuit, el va poder localitzar a l'aparcament del McDonald's del Mas Gri. Els agents van vigilar el cotxe i, al cap d'uns vint minuts, un jove va sortir del local de menjar ràpid i es va dirigir cap al vehicle.

Els Mossos d'Esquadra el van aturar i li van demanar que s'identifiqués. El noi, un irlandès de 19 anys, va presentar un carnet de conduir fals. Per aquest motiu, els agents el van detenir per un delicte de falsificació de document públic. Precisament, aquest jove va ser un dels arrestats durant l'operació que va dur a terme la Guàrdia Civil a finals del 2014 a Albacete.

Els Mossos d'Esquadra estan amatents per veure quins moviments fa el grup criminal i si prova d'actuar en d'altres llocs de la demarcació. Mentrestant, hi ha ajuntaments –com el de la Cellera de Ter- que han fet bans alertant de la presència de la banda i on demanen als veïns que rebutgin les ofertes d'asfaltatge que els facin.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona
Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Les festes i fires imprescindibles del diumenge a Girona

Mostres gastronòmiques i artesanes, bruixes i Halloween entre les nostres propostes

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Set propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Més enllà de les Fires de Sant Narcís de Girona, moltes altres poblacions de la demarcació...

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

Girona espera assolir el 80% d´ocupació pel pont de Tots Sants

L'elevada ocupació de la ciutat i els seus voltants es deu en part al fet són les fires de Sant...

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

Un error formal impedeix jutjar una estafa immobiliària

El gestor es va quedar un pis i un local d'una veïna d'Olot fent-li creure que firmava un aval de...

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Protesta sindical al parc hospitalari Martí i Julià de Salt

Comín, que va lloar el model de salut mental a Girona com un model assistencial «de...

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Salut defensa que les inversions a altres centres no comprometen el nou Trueta

Comín assegura que el futur hospital de Girona és «la inversió més important del Departament a...

Enllaços recomanats: Premis cinema