Endesa ha instal·lat elements per protegir l'avifauna a la zona de Can Xons, al municipi de les Preses. Can Xons és considerat un important corredor biològic per part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. A més de protegir les aus, l'acció és per millorar la qualitat i continuïtat del subministrament elèctric a la zona. És a dir, evitar els curtcircuits provocats pels ocells.

En concret, se'n beneficien 1.400 clients repartits entre Olot, Santa Pau, Riudaura i la Vall d'en Bas. Els treballs estan ubicats dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La reforma s'ha dut a terme en una línia de mitja tensió, de 25 kV, com a mesura protectora per a les aus i amb l'objectiu de millorar el servei als clients, ja que si una au col·lisiona amb un punt en tensió de la línia, el subministrament elèctric queda tallat.

Fonts d'Endesa han assenyalat que la major part de talls de circuit són provocats per aus voluminoses. Els ocells grossos es posen damunt dels fils i no passa res. Això no obstant -segons les mateixes fonts-, quan volen elevar-se, amb l'impuls les ales fan contactar dos fils i es produeix l'electrocució de l'ocell i l'avaria a la línia. No sempre els ocells moren en els incidents; de vegades són localitzats ferits al terra pels agents rurals i traslladats a centres de recuperació d'ocells, on són curats i retornats a la llibertat.

A la Garrotxa, els ocells que tenen el mal hàbit d'assentar-se als fils i les torres elèctriques són les cigonyes, els agrons, els corbs marins, els aligots, les gralles i, de nit, fins i tot els mussols i les òlibes. Per a algunes aus, com les cigonyes, els fils representen un lloc on posar-se a descansar. Per als aligots o les gralles, són llocs d'observació per a la detecció de preses.

Per tal d'evitar accidents d'ocells, Endesa ha instal·lat carcasses aïllants i fundes als cables on podrien existir possibilitats d'accidents per col·lisió o electrocució. Les mesures protectores s'han col·locat en les grapes d'amarrament per tal d'evitar possibles descàrregues en cas que alguna au es posicioni sobre un d'aquests suports. La companyia ha invertit un total de 4.500 euros en accions que responen a la política mediambiental de protecció de la diversitat als territoris on opera i se sumen a les ja realitzades a diverses comarques catalanes.

Protecció del medi ambient

Endesa des de fa temps du a terme accions de protecció del medi ambient al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Les torres que sol posar per travessar les muntanyes i les valls de la zona protegida solen ser de xapa plegada, cosa que contribueix a reduir-ne les dimensions. A més, tenen un tractament cromàtic especial que les mimetitza a l'entorn.

Per tal d'impactar el mínim possible en l'entorn, Endesa fa servir helicòpters per posar les torres. Els operaris deixen el forat fet i l'helicopter hi encaixa en vertical la torre, perquè els operaris la puguin afermar.

Fa uns anys i també dins del context del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa van posar siluetes de plàstic als fils. Les figures de contorns representaven rapinyaires. La idea era que la visió dels rapinyaires allunyés els gabians i d'altres aus dels fils.

També van fer servir les siluetes dels rapinyaires per allunyar els picots. Es tracta d'una au molt vistosa i fins i tot simpàtica, però suposa un turment per a les torres de fusta. El picot no les distingeix de les altres soques i arbres morts que acostuma a picar. Així, les colpeja i els provoca desperfectes. És un fet que propicia el canvi de les torres de fusta per les de metall.