La comissió judicial ahir va fer efectiu el desallotjament de la casa ocupada l'Estella a Banyoles en compliment de la resolució del jutjat de primera instància número 2 de Girona. L'operatiu va començar a tres quarts de vuit del matí. Els Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la Policia Local, van ser els primers a entrar per comprovar que no hi havia cap risc i assegurar la zona. Però, en aquell moment, no hi havia cap persona al seu interior ni material de valor.

També es va entrar a una casa del costat i es van treure els vehicles d'un aparcament inclosos a la finca propietat d'una empresa de Terrassa, que és la que va presentar la denúncia per reclamar l'espai el juliol del 2014. El jutjat va donar-li la raó amb una sentència de l'abril 2015. Fins ahir, s'havien fixat dos dies de desallotjament que no es van fer efectius: el 17 de novembre de l'any passat i el 27 de gener d'enguany.

Entrades tapiades

Un cop es va aixecar acta, els operaris van procedir a tapiar les entrades. El desallotjament es va produir amb tota normalitat i va començar a tres quarts de vuit del matí. Els primers a entrar a la casa ocupada l'Estella, situada al carrer Blanquerna número 95 de Banyoles, van ser agents de l'ARRO dels Mossos d'Esquadra, que es van trobar que ja no hi havia ningú a dins.

Els membres del moviment okupa, que des del novembre del 2008 havien utilitzat aquest espai com a local social, ja s'havien endut tot el que hi tenien de valor. Un cop comprovat que tot era segur, la comissió judicial va procedir a aixecar acta del desallotjament amb la presència d'un procurador. Seguidament, els operaris van tapiar les entrades i van desconnectar la xarxa elèctrica, d'on estiraven l'electricitat.

El desallotjament també es va fer a una casa al costat de l'Estella, on s'ha canviat la porta, s'han tapiat finestres i s'ha posat una nova tanca metàl·lica en un costat. La grua de la Policia Local de Banyoles va retirar els vehicles que hi havia en un aparcament tancat al costat de l'Estella i els va deixar al carrer.

Tots aquests espais estan inclosos a la finca, d'uns 3.000 metres quadrats, que és propietat de l'empresa de Terrassa que va presentar la denúncia per reclamar-ne el seu ús. Segons la documentació aportada per l'empresa, a la finca hi ha dos magatzems i quatre habitatges. El jutjat de primera instància número 2 de Girona li va donar la raó amb una sentència de l'abril del 2015, que ahir es va complir finalment.

Els membres que ocupaven aquest espai eren conscients que el desnonament podia passar en qualsevol moment. El jutge ja havia fixat dues dates, que no es van arribar a executar. La primera va ser el 17 de novembre de l'any passat. Cinc dies abans, una comissió judicial es va presentar acompanyada d'obrers per fer saber als usuaris de l'Estella que havien de marxar perquè hi havia una sentència del jutge que així ho ordenava. Aquí va ser quan van saltar les alarmes i van tenir coneixement del procés, segons va denunciar la seva advocada, Laia Serra.

El 17 de novembre no es va fer efectiu i el jutge va posposar-ho fins al mes de gener. Concretament, el passat dia 27 a dos quarts d'una, una data que tampoc es va complir.

Segons fonts judicials, el compliment de l'ordre de desallotjament d'ahir es va fer de forma legal perquè s'han complert els 10 dies hàbils que el jutge havia especificat de marge en l'última resolució.

Durant aquest procés, els membres del col·lectiu okupa van denunciar que s'havia vulnerat el seu dret de defensa en no tenir coneixement del judici i quedar fora de termini.

Fa uns dies, la seva advocada va acusar la propietat d'haver actuat de «mala fe» i també a la justícia de «negligència» per no haver fet tots els esforços per evitar que el cas es fes «d'esquena» als afectats. Van presentar dos recursos per aconseguir la nul·litat, que van ser desestimats pel jutge.