El programa de Suport a la Festió Municipal Directa dels Abastaments d'Aigua de Consum Humà de Dipsalut va controlar l'any passat 101 zones de subministrament d'aigua de 71 municipis gironins. Amb aquest programa, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació vol ajudar els ajuntaments que gestionen directament la xarxa de subministrament a garantir una aigua de qualitat als seus veïns.

Per controlar la qualitat de l'aigua de les 101 zones de subministrament d'aigua analitzades durant el 2015, es van agafar i analitzar 561 mostres. Entre totes les mostres, es van controlar un total de 14.743 paràmetres.

Arran d'aquestes anàlisis, es van detectar 13 incompliments de la normativa: set incompliments per paràmetres químics, quatre per terbolesa i un parell per paràmetres microbiològics. Excepte els relacionats amb la presència crònica de nitrats a l'aigua, tots els altres es van resoldre i es van tornar als límits normatius. Els resultats obtinguts durant el 2015 van seguir la tendència registrada els anys anteriors.

El cap de l'Àrea de Protecció de la Salut, Xavier del Acebo, assegura que «la qualitat de l'aigua de consum a la demarcació de Girona és molt bona» i afegeix que els gestors de les xarxes de subministrament, que poden ser ajuntaments o empreses, s'encarreguen de garantir aquesta qualitat a través de les analítiques que marca la llei.

D'altra banda, Dipsalut ofereix un altre programa per garantir la salubritat de l'aigua. Es tracta del programa d'Avaluació i Control de la Qualitat de l'Aigua a l'Aixeta del Consumidor, que durant el 2015 va suposar l'anàlisi de la qualitat de l'aigua de l'aixeta de 189 municipis de la . Aquesta anàlisi va incloure l'avaluació de l'aigua de 1.097 aixetes d'equipaments públics com centres escolars, llars d'infants, centres per a gent gran... i de domicilis particulars de la demarcació.

El 96% de les mostres analitzades no presentava cap tipus d'anomalia, seguint la tendència registrada els anys anteriors. El 4% restant presentava algun tipus d'irregularitat com ara la presència de metalls per sobre dels límits establerts per la normativa.

En tots els casos on es va detectar alguna anomalia, Dipsalut en va informar l'Ajuntament, que ho va comunicar als veïns afectats i els va explicar les mesures preventives i correctores per solucionar la irregularitat, com ara la neteja de dipòsits i canonades o la substitució dels materials de la instal·lació interna de l'edifici.