L'hospital Josep Trueta de Girona ha realitzat amb èxit una operació de laringe de la qual fins ara només se n'han fet quatre al món. Es tracta d'una cirurgia ultrasònica sota control per endoscòpia 3D, que ha permès extreure la laringe per via oral a una pacient que tenia l'òrgan molt afectat pels efectes d'un tractament de radioteràpia.

La intervenció es va fer el dia 3 de febrer i la pacient, una dona de Lloret de Mar de 59 anys que actualment és a planta, es va recuperar favorablement i de manera més ràpida que si s'hagués sotmès a una extirpació clàssica de laringe, una intervenció molt més agressiva i que requereix una cirurgia oberta.

Gràcies a l'operació, la pacient podrà recuperar la deglució, ja que feia un any i mig que s' alimentava amb una sonda. D'aquí a unes vuit setmanes li implantaran una pròtesi fonatòria per a que també pugui parlar.

A l'hospital gironí es fan cada any una quinzena de laringectomies, i els responsables estimen que entorn d'un 20% d'aquests pacients es podran beneficiar d'aquesta nova tècnica transoral.

Pioners a nivell mundial

Fins ara aquest tipus d'intervenció només s'havia realitzat en tres casos en hospitals de Madrid de la mà del doctor Mario Fernàndez, l'impulsor de la tècnica, que va ser present al quiròfan per col·laborar amb l'equip del Trueta. Van intervenir en l'operació el doctor Marc Tobed, del Servei d'Otorinolaringologia del Trueta, Antoni Borés i Jordi Lluansí; també Alfred Muñoz del Servei d'Anestèsia i Reanimació i els instrumentistes Carmina Frigola i Neus Colom.

A més, una desena de cirurgians otorinolaringòlegs de diversos hospitals catalans i madrilenys van seguir l'operació en directe en una sala annexa a l'Àrea Quirúrgica a través d'una retransmissió interna per televisió.