La Junta de Govern de l'Ajuntament de Besalú del dilluns passat va aprovar la compra de material informàtic per un valor aproximat de 17.000 €. L'origen de la compra es deu a un virus que va entrar-hi el passat mes d'octubre i que va fer malbé el material i part dels arxius que tenien guardats.

Van rebre un correu electrònic d'un pirata informàtic que afirmava ser del servei de Correus. El missatge enllaçava amb un pàgina falsa que suplantava la identitat del servei de Correus. A partir d'aquell moment l'Ajuntament de Besalú -com d'altres administracions i empreses- es va convertir en una víctima d'uns ciberdelinqüents que s'havien adonat que els era més rendible atacar les administracions i les empreses que els usuaris particulars.

El motiu és que el material destruït a una administració o a una empresa és molt més valuós.

La clau del virus és que, sense informar, es posa immediatament a buscar documents i fotografies. Mentre fa la recerca, xifra els documents originals de manera que les víctimes ja no hi poden accedir. En un moment donat, els delinqüents cibernètics posen un missatge a la pantalla que diu: «Us ho he xifrat tot» i, tot seguit, demana un rescat econòmic, en bitcoins. Es tracta de diners informàtics que no deixen rastre als comptes bancaris. La manera de canviar diners normals per bitcoins ja la deixen ben clara.

L'objectiu seu és aprofitar l'atac de pànic de les víctimes que, quan s'adonen de la feinada que se'ls acaba de girar, pensen en pagar. Les quantitats pel rescat van dels 300 als 600 euros i solen pujar per cada dia que passa sense pagar.

Des de l'Ajuntament, van consultar els serveis informàtics dels Mossos d'Esquadra. Això no obstant -ni pagant bitcoins ni sense pagar-, no hi havia solució: el virus els ho anava destruint tot. Llavors, els de l'Ajuntament van començar una cursa contrarellotge per guardar i salvar tot el que van poder.

L'única solució quan s'és víctima d'un atac informàtic d'aquesta dimensió passa per tenir còpies de seguretat. Un usuari particular les pot tenir dins d'un llapís de memòria de 10 euros, però les administracions tenen una gran quantitat d'arxius. A més, les darreres versions de Windows fan còpies de seguretat de manera automàtica. Tot i això, quan algú respon a un correu electrònic d'aquest tipus té un veritable problema, que pren dimensió segons el valor del material piratejat.

Al final, a base de molta feina, van poder recuperar gran part del material guardat, però l'atac informàtic els va impressionar de tal manera que l'equip de govern va decidir assessorar-se i contactar amb un expert.

A partir dels consells, van decidir canviar el material informàtic vell per un de nou amb antivirus i sistemes de seguretat que guardin els arxius.

La previsió és que el canvi del sistema informàtic a la llarga els resulti rendible. Primer, el material que tenien ja tenia un temps i el nou és molt més eficient i, sobretot, molt més segur davant dels possibles atacs infromàtics.