La Creu Roja de Girona treballa els valors de la igualtat, el respecte i l'autoestima amb adolescents i joves de 14 a 20 anys, amb l'objectiu de desmuntar falsos mites que relacionen l'amor amb el patiment i la gelosia. Amb motiu de la recent celebració del dia de Sant Valentí, aquest diumenge, l'entitat ha incidit públicament en la necessitat d'educar per desterrar conceptes com aquest.

Els programes que la Creu Roja desenvolupa a Girona inclouen tallers i activitats de sensibilització i prevenció de la violència de gènere, amb els quals promouen l'autoestima i les relacions sanes, ensenyen a tenir cura d'un mateix i a ser lliures i, per descomptat, a acabar amb les conductes violentes. En consideració de l'entitat, els tòpics que envolten el dia de Sant Valentí exemplifiquen la generalització de falsos mites al voltant de l'amor i les relacions de parella.

La tècnica de Creu Roja a Girona Rosa Cufí ho coneix de primera mà gràcies als tallers i les xerrades que imparteixen a instituts de Secundària -amb alumnat de 3r i 4t d'ESO i de Batxillerat-, esplais, entitats de lleure, centres d'acollida per a joves i altres associacions que treballen amb aquest col·lectiu d'edat. El 2015, el Departament de Joventut i Infància de l'entitat humanitària va realitzar aquestes activitats de sensibilització amb 223 noies i nois de les comarques de Girona, el 80% dels quals eren estudiants d'institut.

Tòpics que cal trencar

L'experiència de Rosa Cufí amb joves de 14 a 20 anys li ha permès comprovar que «encara es dóna molt la creença que, si m'estima molt, jo sóc com una pertinença, una propietat, i que la gelosia significa que m'estima molt». «Són tòpics que s'han d'anar trencant», va remarcar aquesta professional de la Creu Roja a Girona i que, tal com va assenyalar, estan presents tant en els nois com en les noies. Cufí va aclarir que la diferència no està en el sexe, sinó en el context del jove: «depèn de com s'hagi treballat a l'institut i de la implicació dels pares, perquè es reprodueix el que han vist a casa». Amb el treball que ella mateixa, altres tècnics de la Creu Roja gironina i voluntariat realitzen als centres, «trobes masclisme que ve de l'herència patriarcal i masclista», tot i que -va apuntar Cufí- «també hi ha molta consciència».

La finalitat que l'entitat persegueix amb els tallers i les xerrades de sensibilització és «promoure les relacions sanes, en les que ningú és propietat de ningú», va dir la tècnica. També va incidir en la importància de treballar les habilitats socials i de parlar de qüestions com «el desgast de la parella» -davant el fet de substituir-ne una per una altra- i, sobretot, d'educar en «el respecte cap a l'altre».

Aquestes activitats es programen des de fa temps, tot i que l'última adaptació dels continguts al context social actual és de fa un parell d'anys. Als instituts, les sessions coincideixen amb les classes de tutoria -una hora a la setmana-, tot i que de vegades Creu Roja també utilitza l'hora del pati. En alguns centres els tallers es limiten a sessions puntuals, mentre que en d'altres tenen certa continuïtat al llarg del curs escolar.