Un fàrmac contra el colesterol pot prevenir les malalties cardiovasculars

Investigadors gironins confirmen que les estatines redueixen el risc de patir-ne en pacients amb arterioesclerosi asimptomàtica a les cames

18.02.2016 | 13:13

Investigadors del Grup d'Epidemiologia i Investigació de Salut Cardiovascular de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) han confirmat que les estatines també són una mesura de prevenció de la malaltia cardiovascular en pacients amb arterioesclerosi a les cames.

Les estatines són fàrmacs que s'associen a la reducció del nivell de colesterol, i per tant, són indicades per a la població en risc de patir una malaltia cardiovascular o bé que ja l'ha patit. Per mesurar aquest risc i prevenir-lo, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, es fan servir les equacions desenvolupades al Registre Gironí del Cor (Regicor). Aquestes fórmules adaptades de l'equació de Framingham tenen en compte l'edat del pacient, el sexe i qüestions com si és fumador, diabètic i quin és el seu nivell de pressió arterial i de colesterol.

Hi ha, però, altres mètodes predictius, com ara detectar la presència en fase molt inicial i asimptomàtica d'arterioesclerosi, que és un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que dificulta la circulació sanguínia. Si l'arterioesclerosi es produeix a les cames, es pot detectar amb la tècnica de l'índex turmell-braç (ITB), que mesura al mateix temps la pressió arterial del turmell i el braç.

La investigació, que s'acaba de publicar a Journal of the American College of Cardiology, la revista més important del món en cardiologia, ha estat encapçalada pel doctor Rafel Ramos Blanes, la doctora Maria García Gil i el matemàtic Marc Comas-Cufí.

Els investigadors han comparat dos grups de població d'entre 35 i 85 anys, tots ells individus asimptomàtics evidents i amb un baix risc de patir una malaltia cardiovascular segons el mètode clàssic, però amb presència d'arterioesclerosi asimptomàtica segons l'ITB.

Un dels grups es medicava amb estatines i l'altre, no. Els responsables de l'estudi afirmen que es tracta d'un primer pas i que calen més proves, però les conclusions de la investigació permeten determinar que els individus que prenen estatines redueixen de forma important la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular; una reducció que s'assembla molt més a la d'individus que ja han patit una malaltia d'aquest tipus i que, per tant, ja es mediquen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Què fer aquest dissabte a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirià

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Què fer aquest diumenge a la festa major de Banyoles

Consulta el programa d'actes de la Festa de Sant Martirà

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals...

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

Les fires i festes imprescindibles del diumenge a Girona

La festa major de Banyoles, la Fira de la Castanya de Viladrau, i la Fira del Bolet a Albanyà...

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Deu propostes per gaudir del cap de setmana a Girona

Música, teatre fires i festes formen part de la nostra selecció

Enllaços recomanats: Premis cinema