Un medicament contra el colesterol pot prevenir malalties cardiovasculars

Investigadors gironins confirmen que les estatines redueixen el risc de patir-ne en pacients amb arterioesclerosi asimptomàtica a les cames

19.02.2016 | 07:44

Investigadors del Grup d'Epidemiologia i Investigació de Salut Cardiovascular de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) i de l'Institut d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (Idiap Jordi Gol) han confirmat que les estatines, uns fàrmacs que redueixen els nivells de col·lesterol, també són una mesura de prevenció de les malalties cardiovasculars en pacients amb arterioesclerosi a les cames.

Les estatines, que es fan servir per tractar els nivells elevats del colesterol, són medicaments indicats per a la població en risc de patir una malaltia cardiovascular o bé que ja l'ha patit. Per mesurar aquest risc i prevenir-lo, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, es fan servir les equacions desenvolupades al Registre Gironí del Cor (Regicor). Aquestes fòrmules adaptades de l'equació de Framingham tenen en compte l'edat del pacient, el sexe i qüestions com si és fumador, diabètic i quin és el seu nivell de pressió arterial i de colesterol.

Hi ha, però, altres mètodes predictius, com ara detectar la presència en fase molt inicial i asimptomàtica d'arterioesclerosi, que és un engruiximent i enduriment de les parets de les artèries que difculta la circulació sanguínia. Si l'arterioesclerosi es produeix a les cames, es pot detectar amb la tècnica de l'índex turmell-braç (ITB), que mesura al mateix temps la pressió arterial del turmell i el braç.

Aquesta investigació -que s'acaba de publicar al prestigiós Journal of the American College of Cardiology, la revista més important del món en cardiologia- ha estat encapçalada pel doctor Rafel Ramos Blanes, la doctora Maria García Gil i el matemàtic Marc Comas-Cufí.

Els investigadors de l'Idibgi i l'Idiap Jordi Gol han comparat dos grups de població d'entre 35 i 85 anys, tots ells individus asimpotomàtics evidents i amb un baix risc de patir una malaltia cardiovascular segons el mètode clàssic, però amb presència d'arterioesclerosi asimptomàtica segons l'índex turmell-braç.

Un dels grups de pacients es medicava amb estatines i l'altre, no. Els responsables de l'estudi afirmen que es tracta d'un primer pas i que calen més proves, però les conclusions de la investigació permeten determinar que els individus que prenen estatines redueixen de forma important la possibilitat de patir una malaltia cardiovascular; una reducció que s'assembla molt més a la d'individus que ja han patit una malaltia d'aquest tipus i que, per tant, ja es mediquen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

Uns 50 equips de ciclistes participaran en l´Oncobike

El repte esportiu de l'Oncolliga a la Vall de Llémena recaptarà uns 25.000 euros contra el càncer

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

La Generalitat admet una sol·licitud per buscar or i plata al Ripollès

El Ripollès va tenir una gran activitat minera en ferro, coure i plata durant la primera meitat...

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

Els alumnes gironins amb el menjador gratuït baixen un 19%

En canvi, els estudiants de la demarcació que reben un ajut del 50% per a aquest servei pugen un...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Enllaços recomanats: Premis cinema