El ple d'Olot d'ahir va aprovar per unanimitat la modificació de l'article 8 del Reglament Orgànic Municipal per treure el retrat del Rei de la sala de plens. L'article 8 és el que precisa els elements de la sala de decisions i debats. «Considerem imprescindible -va dir l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU)- que sigui un lloc on s'honorin les persones que han fet per la ciutat i que per tant es mantingui la galeria d'olotins il·lustres». Va prosseguir: «I deixem a criteri de la Junta de Portaveus la resta d'elements que poden haver-hi».

L'alteració -segons va explicar Josep Maria Corominas- permetrà que la Junta de Portaveus pugui decidir els elements presents a la sala de decisions i debats del municipi. Sobre l'inici de les modificacions legals, va indicar que l'acord deriva de la moció de la CUP aprovada al ple de gener. La proposta demanava la retirada del retrat del Rei i de totes les banderes. La petició va tirar endavant amb el vot a favor de CiU, ERC, la CUP, OeC i l'abstenció del PSC. Això no obstant, l'alcalde va demanar temps per fer l'extracció d'una manera legal. En aquella ocasió, Corominas va indicar que l'aprovació de la moció derivava de la sentència que a l'estiu va obligar a posar la bandera d'Espanya a la façana de l'Ajuntament.

Ahir, l'alcalde va tornar a fer referència a l'obligació de posar la bandera a la façana: «Jo crec -va opinar- que el fet que ens obliguessin a fer determinades actuacions a la façana de l'Ajuntament i que el nostre ple ja havia decidit que no volia que ens obliguessin ha acabat determinant els posicionaments». Va afegir que «això és així i el fet que ho intentem fer legalment i sense cap mena de violència -va valorar- ens ha guiat en el moment de prendre les decisions».

En el debat, Pere Gómez (ERC) va demanar una placa que clarifiqui quines són les persones de la galeria d'olotins il·lustres i es va mostrar d'acord amb el canvi al reglament. Mireia Tresserras (CUP) va afirmar que «ha estat una aprovació a mitges: el retrat encara hi és. Endavant amb el ROM!». Xavier Garcia (OeC) va considerar: «Dóna més garanties a la moció de la CUP».

Pla de Bon Govern

El ple també va aprovar per unanimitat i de manera inicial el Codi de Bon Govern (transparència i relació amb els ciutadans). A més, l'equip de govern format per CDC i PSC va donar compte del Pla de Govern 2015-19. Una pla molt complet que preveu 379 actuacions.