L'empresa propietària -des de fa uns 8 dies- ha tret del marge esquerre de la riera de Sant Aniol la màquina retroexcavadora que s'hi va precipitar a finals de març del 2013. La feina està en un estat molt avançat i ja hi queda poca cosa. Els treballs han consistit a desmuntar i traslladar les peces a l'aparcament de Sadernes. Ahir, en aquest aparcament hi havia peces de l'excavadora.

En el context d'unes fortes pluges, la màquina va anar a parar a la vora de la riera de Sant Aniol, perquè el camí per on passava es va enfonsar. Per sort, el conductor va ser a temps de saltar, però la màquina es va precipitar des d'una alçada aproximada de 30 metres.

Poc després de la caiguda, els Agents Rurals van anar-hi, van encintar el lloc, van treure el combustible i els líquids de frens i van segellar els elements que podien contaminar. El camí, però, va quedar tallat al pas de vehicles.

L'Ajuntament de Montagut i Oix va aconseguir un ajut d'urgència de la Diputació de Girona i va encarregar el projecte constructiu. La solució va ser clavar una plataforma d'acer a l'espadat i per sobre refer-hi el camí. El febrer del 2014, el camí va restar acabat i de l'accident només quedava la visió de la màquina enfonsada des de dalt del camí. Ara -2 anys després de la caiguda- només queden uns pocs testimonis.

En el temps de la presència de la màquina al costat de la riera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va fer tres requeriments i va obrir un expedient sancionador a l'empresa perquè no treia la màquina.

El juny del 2013, l'Agència va aixecar acta d'inspecció sobre la presència de la màquina. El setembre del 2013, va fer un requeriment a l'empresa perquè retirés la màquina, amb un termini de dos mesos. Un mes després va demanar una pròrroga de 6 mesos per retirar la retroexcavadora. El setembre del 2014, l'ACA va fer un altre requeriment i va donar un termini de 3 mesos per a la retirada de la màquina. El febrer del 2015, l'Agència va fer un altre requeriment i va programar una altra inspecció. El 5 de maig del 2015, l'ACA va iniciar un expedient sancionador, el qual va acabar el 27 de gener amb una sanció i un nou requeriment.