"Una joia extraordinària" del romànic català. Així és com va definir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conjunt del monestir de Sant Miquel de Cruïlles. Puigdemont va alabar les ?obres arquitectòniques romàniques i va afegir que són una "aportació genuïna que Catalunya fa al món". El president va fer aquestes declaracions ahir durant la inauguració de les obres de restauració del monestir, que han costat 400.000 euros i que s'han finançat a través del programa Romànic Obert de l'Obra Social "la Caixa".

Els treballs han permès intervenir el campanar vell i el nou i fer diverses actuacions puntuals a l'interior i exterior del temple. ?Puig?demont es va mostrar partidari d'explicar molt bé al món el romànic que hi ha a Catalunya: "Si som capaços de fer això, tindrà més sentit el que hem fet aquí. Hem d'explicar d'on venim per saber on volem anar".

L'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, es va mostrar absolutament partidari d'atraure turisme al territori gràcies a conjunts monumentals com el monestir de Sant Miquel. "El turisme és un actor econòmic del municipi. Hem de treballar perquè Sant Miquel sigui un recurs turístic que augmenti la despesa turística". En aquest sentit va dir que se seguiran organitzant activitats sobretot culturals al monestir per arribar a l'any 2030, quan es complirà el mil·lenari del conjunt.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va començar el discurs recordant que un seu antecessor en el càrrec, Berenguer de Cruïlles, va arribar a ser president de la Generalitat, amb clara sintonia amb Puigdemont. El bisbe Pardo va afegir que "volem que sigui un bé públic al servei públic. El monestir és propietat de l'església, però també dels pobles".

El director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, va coincidir amb la necessitat d'atraure turisme gràcies a obres romàniques com la de Cruïlles: "Cultura és turisme i això és desenvolupament econòmic del territori".

En un temple completament ple de veïns i autoritats, també va parlar el president del Consell Comarcal, Joan Català, i l'acte es va amanir amb diverses actuacions musicals.

L'església de Sant Miquel de Cruïlles pertany a la primera meitat del segle XI. Té planta de basílica, de tres naus, amb una nau transversal que sobresurt i tres absis semicirculars, i un cimbori amb cúpula que s'alça damunt el creuer.

Vacamorta

L'alcalde va aprofitar l'acte per ?rei?vindicar la restauració del paratge de les Terreres, on hi ha l'abocador de Vacamorta, i va reconèixer que la tasca "no és fàcil, és una herència enverinada, però cal diàleg". ?Puig?demont va contestar que "la clausura de l'abocador és una bona notícia; avui, aquí tenim una bona notícia i estic segur que les bones notícies no s'acabaran aquí".