L'exgerent de Gisa -ara Infraestructures.cat-, Jordi Vergé, va formalitzar ahir el pacte amb la Fiscalia Anticorrupció acceptant que l'Audiència Provincial de Barcelona el condemnin a una multa de 16.875 euros per haver rebut 35.000 euros en suborns per part de l'empresa Rubau Tarrés. En el mateix acte també van ser condemnats al pagament d'una multa el president de l'empresa, Josep Rubau, (33.750 euros) i l'apoderat, Joan Mozo (10.125 euros).

La sentència, que va ser dictada «in voce» especifica que entre els anys 2005 i 2011, l'empresa GISA va adjudicar vuit obres públiques a Rubau Tarrés, pressupostades en més de 70 milions d'euros, i que en tots els concursos públics en què es va acordar la concessió Jordi Vergé figurava com a secretari de la comissió tècnica però el desembre de 2010, l'exgerent va rebre 35.000 euros de mans de Joan Mozo «en consideració a la seva condició de Gerent d'Obres de carreteres de la Província de Girona».

En aquest cas, l'acceptació del suborn no suposava la comissió de cap il·legalitat en l'adjudicació d'obres perquè, com esmenta l'advocat dels empresaris, Carles Monguilod, va ser una entrega «en consideració» al càrrec que ocupava. I aquest matís és el que ha permès pactar una pena de multa i no de presó doncs les penes més dures del delicte de suborn requereixen la comissió d'irregularitats administratives, actes injustos o il·legalitats per part de qui accepta els diners.

El passat mes de novembre, Vergé va declarar a Diari de Girona que havia acceptat formalitzar un pacte entre el seu advocat, Francesc Jufresa, i la fiscalía per evitar un judici amb la fórmula del tribunal popular «atesa la situació actual de sospita permanent per qualsevol persona que actuï al voltant de les adjudicacions públiques».

Vergé i els empresaris Joan Mozo i Josep Rubau van ser investigats per la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, en una peça derivada d'una causa iniciada el 2010 sobre presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obres d'asfaltat a la província de Girona en l'època del govern tripartit -cas que encara no s'ha jutjat i on estan investigats tant Rubau com Mozo-.

Aleshores, la jutge va ordenar intervenir el telèfon de Joan Mozo, i va descobrir les converses on es van trobar indicis sobre el cobrament del suborn per part de l'exgerent de Gisa, que va acabar detingut per la Guàrdia Civil. L'exgerent va ser destituït en sortir el cas a la llum.